Fudbal

Sport Klub

UEFA sumnja u namještanje utakmica u Srbiji

11/04/2021

Prema dostavljenim izvještajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani

UEFA je dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke, potkrijepljene ozbiljnim sumnjama, o nameštanju dve utakmice u domaćim takmičenjima, ekskluzivno saznaje Sport klub.

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici evropske fudbalske federacije identifikovali su ozbiljne anomalije i proslijedili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije.

Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama, na oba susreta.

Kako se sumnja, fudbaleri dva tima obezbijedili su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Riječ je o utakmicama odigranim u martu ove godine. Prva početkom, druga krajem mjeseca.

Prema dostavljenim izvještajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani.

Jedan od njih, kako piše SK, definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom „klađenju uživo“, na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata!

Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obiljleženih kao – simptomatično jednostavnih. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

UEFA se, ipak, nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja „dojavljenih utakmica“, čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izveštajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom slijedi odluka o visini kazne.

Komentari

Autor: Sport Klub

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.