Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje Bordo prijatelji

“Ako Sarajevo ode sa Koševa, isključivi krivac će biti Općina Centar”

ajnadzic-kosevo2

Udruženje navijača “Bordo prijatelji 1946” Ajnadžićevu ponudu naziva dijelom predizborne kampanje, samo jedne u nizu

Prošle sedmice Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” ponovo je došao u fokus javnosti zbog pregovora između Općine Centar i FK Sarajevo o definisanju upravljačkih prava.

Kao što smo već pisali, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić dao je bh. prvaku na prvi pogled primamljivu ponudu – upravljanje stadionom za simboličnu cijenu od samo jedne konvertibilne marke.

Iz FK Sarajevo odmah su kazali kako neće pristati na načelnikovu ponudu jer ključna pitanja nisu definisana – do kad bi FK Sarajevo imao kontrolu nad stadionom, da li bi imao potpunu kontrolu nad ulaganjima i infrastrukturnim radovima na stadionu i da li će Općina prestati ulagati u stadion, između ostalog.

Nekoliko dana poslije, čini se da nema pomaka u dogovoru između dvije strane.

Udruženje navijača “Bordo prijatelji 1946” Ajnadžićevu ponudu naziva dijelom predizborne kampanje, samo jedne u nizu.

“Općina Centar je uložila određena sredstva u rekonstrukciju stadiona i to niko ne osporava. Ono što je problematično je da je u svojoj kampanji za lokalne izbore održane 2016. godine trenutni načelnik Općine Centar obećavao da će ukoliko bude izabran osigurati sveobuhvatnu rekonstrukciju stadiona. Nažalost, to se nije desilo nego se stadion iz godine u godinu sve više udaljavao od ispunjavanja kriterija koje je postavila UEFA. Zbog svega do sada viđenog mi kao udruženje smo skeptični u iskrenost namjera i vjerujemo da je trenutna aktivnost i medijska pompa oko rekonstrukcije stadiona isključivo vezana za predstojeće lokalne izbore odnosno da je dio predizborne kampanje”, kazali su iz Udruženja “Bordo prijatelji” za Fokus.

Udruženje navodi da su za dugogodišnju agoniju infrastrukturnog unaprijeđenja stadiona odgovorni svi nivoi vlasti u BiH.

“Nebriga svih nivoa vlasti u BiH dovela do stanja u kome se sada nalazi stadion. Potrebna je koordinirana aktivnost svih nivoa vlasti počevši od Općine i Kantona prije svega da se u narednih nekoliko godina stadion dovede na nivo željene četvrte kategorije koja omogućava igranje završnih faza UEFA klupskih takmičenja te igranja reprezentativnih utakmica”, smatraju u Udruženju.

Podržavaju klub u traženju dugoročne koncesije za stadion.

Jedna od alternativa koja se spominjala ukoliko ne dođe do dogovora između dvije strane je i odlazak kluba sa Olimpijskog stadiona i građenje drugog, na sasvim drugoj lokaciji.

“Bordo prijatelji” smatraju Koševo svetinjom i svojim domom, kao i mnogi drugi navijači Sarajeva.

“Svi najznačajniji historijski događaji vezani za FK Sarajevo direktno ili indiektno su vezani i za stadion Asim Ferhatović Hase – Koševo. Stoga je nama kao navijačima neprihvatljiva mogućnost trajne selidbe sa ovog stadiona na neku drugu lokaciju. Ukoliko do toga na našu veliku žalost dođe u narednim godina zbog neizdavanja adekvatne koncesije za korištenje stadiona našem klubu isključivi krivac će biti sadašnji vlasnik stadiona odnosno Općina Centar”, poručili su “Bordo prijatelji”.

Ajnadžićeva predizborna magla: Stadion za marku, ali bez dodatnih pitanja, molim?!