Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjetio se Koševa minut do dvanaest

Ajnadžićeva predizborna magla: Stadion za marku, ali bez dodatnih pitanja, molim?!

ajnadzic-kosevo

Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” ovih dana ponovo je jedna od gorućih tema u domaćem fudbalu, ali i na političkoj sceni

Stadion fudbalskih šampiona Bosne i Hercegovine u vlasništvu je sarajevske općine Centar. Načelnik Nedžad Ajnadžić još jednom je pokrenuo inicijativu da prepusti upravljanje stadionom Fudbalskom klubu Sarajevo, te je poslao svoj Memorandum o razumijevanju kao prvi korak ka tome.

Na press konferenciji kazao je kako je u stadion uloženo više od milion konvertibilnih maraka, te još jednom, po ko zna koji put, ponovio kako će se nastaviti raditi na modernizaciji.

Ipak, Olimpijski stadion još ne ispunjava uslove za UEFA kategoriju 3 koja je obavezna za igranje utakmica od trećeg pretkola evropskih takmičenja, a kojima se u taboru tima sa Koševa nadaju ove sezone.

Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase (FOTO: FK Sarajevo)

Neispunjena obećanja

Načelnik Ajnadžić pred lokalne izbore prije četiri godine takođe je najavljivao obnovu Koševa”po UEFA-inim i FIFA-inim standardima”, nazvavši projekat “visokoprioritetnim”.

Svoja obećanja ponovio je i koncem 2017. godine rekavši čak i da su “obavljeni razgovori sa potencijalnim investitorima”.

Krajem maja 2019. godine održan je sastanak na kome su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, Javne ustanove “Centar za sport i rekreaciju”, te nadležnih općinskih službi, te je zaključeno da za radove treba 1.7 miliona KM.

“Cijeli posao oko prikupljanja finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki moramo okončati do jula ove godine kada trebamo uvesti izvođače u posao. Do kraja maja ćemo znati sve finansijere ovih projekata kako bismo nastavili proceduru modernizacije na vrijeme”, kazao je tada Ajnadžić.

Ajnadžićev predizborni plakat iz 2016. godine

U julu prošle godine je već bilo jasno da od modernizacije neće biti ništa, a Sarajevo je utakmice trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu protiv BATE Borisova početkom avgusta odigralo u Zenici, na stadionu Bilino polje.

Ajnadžićeva obećanja Istinomjer ocijenio je neispunjenim.

Ista priča i ove godine.

Nešto više od mjesec dana do početka ovogodišnjih kvalifikacija za Ligu prvaka, ključni radovi nisu ni počeli, tvrde iz uprave šampiona BiH, tako da je sve izvjesnije da će FK Sarajevo i ove sezone, kao i prethodne, nastupiti na Bilinom polju ako se plasira u treće pretkolo kvalifikacija za evropska takmičenja.

“Prema UEFA-i da bi stadion zadovoljio uslove potrebne za kategoriju 3, na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase neophodno je postaviti grijače na terenu, obezbijediti radne sobe za medije i fotoreportere, proširiti platformu za TV kamere, te izvršiti modernizaciju sjedišta za medije”, navode iz kluba.

Ni ptice na grani više se ne nadaju da će Ajnadžić i Općina Centar modernizirati stadion po UEFA-inim standardima, a s druge strane, FK Sarajevo nije spreman uložiti sredstva dok se ne definišu upravljačka prava Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase.

Laičkim riječnikom, klub ne želi “upumpati” milionske sume u stadion koji nije u njihovom vlasništvu, pa su Memorandum o razumijevanju koji im je poslala Općina Centar nazvali nepotpunim.

Jasno je i zašto, budući da u Memorandumu prepunom hvale za ovaj sportski kolektiv nema ni riječi o konkretnim pitanjima – do kad bi FK Sarajevo imao kontrolu nad stadionom, da li bi imao potpunu kontrolu nad ulaganjima i infrastrukturnim radovima na stadionu i da li će Općina prestati ulagati u stadion, između ostalog.

Iz uprave prvaka BiH odgovorili su svojom verzijom, u kojoj traže koncesiju za upravljanje stadionom na maksimalni period od 30 godina uz mogućnost produženja na dodatnih 15 godina.

FK Sarajevo bi u ovom slučaju, kako se navodi u memorandumu koji su poslali, preuzeo obavezu unaprjeđenja infrastrukture stadiona na kojem je odigrao više od hiljadu utakmica.

Ponuda Sarajeva Ajnadžiću je smiješna?

Koincidentalno ili ne, svoju verziju poslali su upravo u utorak u terminu kad je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić držao press konferenciju o pomenutoj temi, na koju su predstavnici kluba odbili doći.

Iz Ajnadžićeve gestikulacije možemo zaključiti da je o tom memorandumu i zahtjevu za maksimalnu koncesiju od 30+15 godina prvi put čuo upravo iz novinarskog pitanja.

Reakcija načelnika Ajnadžića na spomen koncesije (FOTO: Screenshot/Youtube)

Pitanje je glasilo šta misli o koncesiji koju traži FK Sarajevo, a načelnik Ajnadžić prvo je, kao u nevjerici, klimao glavom, da bi se poslije samo osmjehnuo, te kazao da bi “bilo neozbiljno da on da brzinske kvalifikacije o sporazumu prije nego ga njegovi saradnici prouče”.

O prijedlogu o koncesiji nije rekao ni riječ.

Dan poslije, zvali smo direktoricu FK Sarajevo Sabrinu Buljubašić, te portparola kluba sa Koševa Šejlu Jamaković, ali su nam obje na pitanje hoće li biti novih pregovora sa Općinom kazale kako se ništa nije promijenilo u stavu kluba od dana kad su poslali Memorandum i objavili to na svojoj stranici.

Dogovora, kako stvari stoje, nema ni na pomolu.

Šta o cijeloj situaciji misle navijači i legende kluba?

Horde zla: Jeftino skupljanje političkih poena, zašto se načelnik sad sjetio Koševa?

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo “Horde zla” oglasilo se na Facebook stranici povodom ove teme.

Horde zla, koje su u prethodnom periodu zbog drugih razloga kritikovale upravu kluba, ovaj put pružile su punu podršku u odbijanju potpisivanja dokumenta koji je predočio načelnik Ajnadžić. Smatraju da se radi samo o produživanju višegodišnje agonije.

Transparent Hordi zla na utakmici protiv Slobode, neposredno prije meča sa BATE-om odigranog u Zenici

“Smatramo da je u pitanju još jedan u nizu pokušaja skupljanja jeftinih političkih poena pred izbore, te očigledno odugovlačenje sa modernizacijom stadiona kako bi gore pomenuti načelnik uzeo još jedan mandat”, jasno su naglasile “Horde zla”, dodavši kako je i prije bilo sličnih pokušaja, i to takođe pred izbore:

“Zašto se načelnik baš sada sjetio Koševa, kada svi dobro znamo da je na sva zvona pred izbore 2016. godine obećavao stadion koji će zadovoljiti sve neophodne kriterije za odigravanje evropskih i reprezentativnih utakmica? Šta je to urađeno? Osim krečenja zidova i ugradnje čitača karata, apsolutno ništa. Načelnikov prijedlog da FK Sarajevo snosi sve troškove modernizacije stadiona, a da stadion nakon završetka radova ponovo bude pod ingerencijom Općine Centar, zaista vrijeđa zdrav razum. To apsolutno nije konkretan i prihvatljiv prijedlog za rješavanje ovog problema, već samo još jedno u nizu prebacivanja odgovornosti na Klub, popraćeno blaćenjem istog armijom botova u službi stranke”, zaključili su i naglasili da je za njih igranje utakmica u Zenici predstavljalo poniženje.

Objavu Udruženja navijača podijelio je i klub na zvaničnom Instagram profilu.

Legenda Sarajeva: Ostaviti po strani sitničarenje i dogovoriti se

Legendarni fudbaler Sarajeva Faruk Hadžibegić, koji i dan danas rado prati svoj klub, kazao je za Fokus da treba ostaviti po strani sitničarenje i riješiti problem stadiona što će donijeti ekonomski, ali i sportski boljitak.

Hadžibegić na treningu fudbalera Sarajeva

“Od prošle godine FK Sarajevo igra evropske utakmice na drugom stadionu. Svi mi znamo koliko evropska takmičenja donose novaca i koliko su važna u sportskom smislu, zato postoje i sportski i ekonomski razlozi da se ovaj problem riješi. Pozivam sve političke subjekte – načelnika Ajnadžića, ali i predsjednika Vlade Federacije Fadila Novalića da se sastanu sa predstavnicima FK Sarajevo, ali i Fudbalskog saveza BiH te da pokušaju riješiti pitanje stadiona. Ne smiju biti sitničavi i moraju izbjeći svađe”, smatra Hadžibegić, te dodaje da bi se u cijelu priču trebali uključiti i predstavnici iz RS-a poput premijera Radovana Viškovića jer će ove godine i Borac nastupati u Evropi.

Jedan od onih koji je i na samoj press konferenciji podržao prijedlog načelnika Ajnadžića je Alija Hadžiosmanović Braco, legenda FK Vrbanjuša, koji za sebe kaže da je jedan od najvjernijih navijača bordo tima.

Braco je i na jučerašnjoj presici “branio” Ajnadžića (FOTO: Screenshot/Youtube)

“Ne smije se zaboraviti šta je uradio Ajnadžić za ovaj klub. Ja sam možda i najveći bolesnik za Sarajevom, pratim ga godinama širom Bosne i Hercegovine. Nemam interesa, pa dao sam Sarajevu Zeku Turkovića, Dalipagića, nisam tražio ni feninga. Smatram da je rješenje načelnika Ajnadžića potpuno ispravno, jer fudbal se ne igra samo za Sarajevo i Željezničar, već i za male klubove”, kaže popularni Braco, kategorički negirajući komentare da je na stranu načelnik Općine Centar stao iz ličnog interesa.

Pored Brace, Ajnadžić je podršku dobio i na Facebooku, u komentarima na objavu u kojoj govori o “srdačnoj” ponudi koju je poslao FK Sarajevo.

Brojni komentari slažu se, na prvi pogled, u jednom – Općina Centar na čelu s Ajnadžićem velikodušno je ulagala u stadion, a FK Sarajevo je “bezobrazno” i “nezahvalno” jer ne želi stadion uzeti “za džabe”.

Međutim, kada malo pažljivije pogledate profile s kojih je pružana podrška vidljivo je da su to sumnjivi profili iza kojih ne stoje prave osobe sa jednim jedinim zadatkom – da pišu hvalospjeve na račun načelnika i Općine.

Načelnik Ajnadžić nije odgovarao na naše pozive.