Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Ako savlada Italiju reprezentacija Hrvatske već sada zna s kim će igrati u osmini finala

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz Stuttgarta su stigle loše vijesti za Hrvatsku koja večeras protiv Italije igra ključnu utakmicu na Evropskom prvenstvu

Reprezentacija Mađarske sinoć je u okviru trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva u nogometu savladala Škotsku golom u 100. minuti i tako razočarala Hrvatsku.

Iz Stuttgarta su stigle loše vijesti za Hrvatsku koja večeras protiv Italije igra ključnu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Nakon dva razočaravajuća rezultata, Vatreni protiv Italijana traže bodove za spas i plasman u osminu finala. Izabranici Zlatka Dalića bi pobjedom protiv “Azura” stigli do četiri boda koja ih sasvim sigurno vode u idući krug.

Potrebni scenariji

Do sinoćnje utakmice Mađarske i Škotske je postojala mogućnost da “Vatreni” prođu u osminu finala sa samo dva osvojena boda, ali za takvo šta Hrvati imaju minimalne šanse jer im se puno toga mora poklopiti.

Nužno je da Španija savlada Albaniju, a potom se moraju ispuniti i još dva scenarija:

-Danska dobije Srbiju, Engleska dobije Sloveniju s tri ili više razlike
-Portugal dobije Gruziju i Turska dobije Češku

Da su Mađarska i Škotska u Stuttgartu odigrali utakmicu bez pobjednika, tada bi šanse Hrvatske za plasman u drugi krug sa samo dva osvojena boda bile puno veće, no to se sada svodi samo na minimum.

Teško je vjerovati da će se poklopiti oba scenarija, tako da Hrvatska mora protiv Italije ići na pobjedu. Tada plasman u osminu finala ne bi bio upitan, a već sada znamo da bi Hrvati igrali protiv Švicarske u Berlinu 29. juna.