Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. glumac

Feđa Štukan se oglasio nakon što je uhapšen u Beogradu: Ovo tinja već neko vrijeme

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Mislim da je “Blank” ono što njima smeta, rekao je

Bh. glumac i književnik Feđa Štukan se, nakon hapšenja na beogradskom aerodromu, telefonskim pozivom obratio na književnom festivalu na kojem je trebao gostovati.

-Mislim da ovo tinja već neko vrijeme. Ne govori mi niko o tome ništa konkretno, ali otkako je “Blank” izašao u Srbiji… Moja gostovanja po srednjim školama, raznim festivalima i onome koliko ljudi je prihvatilo tu knjigu i koliko razumiju suštinski za šta je ona opasna – zapravo za sve ove režime u bivšoj Jugoslaviji… Mislim da je to prva stvar zbog koje se meni to dešava. Iskreno, mislio sam da će mnogo ranije da krene sva ta frka oko te knjige i oko mene zbog stvari koje u toj knjizi objavljujem – kazao je.

Dodao je da da misli da je to upravo što ih boli, kao i da je pojavljivanje sa Zoranom Kesićem samo nabačena lopta.

-Nema to veze s istinom. Nije zbog toga. Mislim da je “Blank” ono što njima smeta – rekao je.

Već je poznato da mu je od prošle godine zabranjen ulazak u Srbiju, a Štukanu više smeta to što ne može vidjeti bliske ljude nego zbog poslovnih prilika.

-Nije sad da su mi udarili nešto po džepu, da ne mogu sebi da dođem zbog toga, ali mi je krivo što ne radim tu jer tu su mi familija i prijatelji. Volim da sam tu. Volim Beograd, volim taj grad. Volim i Novi Sad isto. Stara mi je iz Niša. Pola familije mi je iz Srbije – ispričao je.

Razlog zadržavanja

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena “negativna procjena bezbjednosnog rizika”.

“Utvrđeno je da u vezi sa ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbednosnog rizika (član 15, stav (1) tačka 8 Zakona o strancima)”, navodi se kao razlog odbijanja ulaska u Srbiju.