Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dagestan

U napadu u Rusiji ubijeno najmanje 15 policajaca. Vodile se ulične borbe

Foto: Screenshot/YouTube

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi.

Najmanje 15 policajaca je ubijeno u nedjelju u seriji napada u južnoj ruskoj pokrajini Dagestanu, a ubijeno je i pet napadača, objavio je Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije.

Naoružani napadači otvorili su vatru na sinagogu i dvije pravoslavne crkve u Derbentu, kao i na policijsku kontrolnu tačku u Mahačkali.

Ubijeno pet napadača

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je u napadu ubijen i pravoslavni svećenik, a sinagoga i pravoslavna crkva su zapaljene.

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi.

Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma objavio je, pak, da je ubijeno pet napadača. Lokalne agencije pišu da ima i civilnih žrtava.

Za sada niti jedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade.

Dagestan je ruska pokrajina pretežito naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru.

Objavljeno je da je otvorena istraga zbog “terorističkih djela”, bez dodatnih detalja.

“Večeras su u Derbentu i Mahačkali nepoznati napadači pokušali destabilizirati društvo”, poručio je dagestanski čelnik Sergej Melikov.

Niko nije preuzeo odgovornost

Napadi su uslijedili tri mjeseca nakon što je 145 ljudi ubijeno u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, najgorem takvom napadu u Rusiji u posljednjih nekoliko godina.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napade u nestabilnom regionu Sjevernog Kavkaza.

-Razumijemo ko stoji iza organizacije terorističkih napada i kojem cilju su oni težili – rekao je Melikov, ne otkrivajući dalje detalje. Potraga za napadačima će se nastaviti dok se svi ne identificiraju, dodao je on.

Ruski državni mediji pozivaju se na policiju koja kaže da su dva sina šefa okruga Sergokala u centralnom Dagestanu bili među napadačima i da su ih istražitelji pritvorili.

Melikov je rekao da je među poginulima nekoliko civila, uključujući pravoslavnog sveštenika koji je radio u Derbentu više od 40 godina. Sveštenik Nikolaj Kotelnikov je “brutalno ubijen”, objavio je glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve na Telegramu.

Šest naoružanih napadača je ubijeno dok su se incidenti odvijali, rekao je Melikov. Ruske državne novinske agencije citirale su Nacionalni antiteroristički komitet koji je saopćio da je petoro napadača ubijeno.