Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerikanac koji je razotkrio korupciju u FIFA-i

blazer11333

Amerikanac Chuck Blazer, visoki dužnosnik FIFA-e i generalni sekretar federacije CONCACAF, glavni je lik drame koja je počela u srijedu ujutro spektakularnim hapšenjima visokih FIFA-inih dužnosnika zbog korupcije.

Blazer je od 2011. godine pod nadzorom FBI-ja, da bi ubrzo nakon toga postao i njihov doušnik.

Prijetile su mu zatvorske kazne zbog utaje poreza, te je počeo sarađivati s američkom poreznom služnom (IRS), te federalnim istražiteljima, a sada je postao i ključnim svjedokom u velikoj istrazi korupcije FIFA-inih čelnika.

Blazer, kojem je danas 69 godina, u međuvremenu je obolio i od raka debelog crijeva, te je bolest već ozbilno uznapredovala. U takvoj situaciji, Blazer je, dakako, pod pritiskom istražitelja, morao postati ‘zviždač’ te do kraja raskrinkati korupciju, piše Goal.com.

Još 2012. godine, za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu, Blazer je dogovorio niz sastanaka s visokim dužnosnicima krovne svjetske organizacije koje je potajno snimao uređajima koje je dobio od FBI-ja, a to je činio od novembra 2011., te također i nakon OI u Londonu.

blazer

Tek će sljedeće sedmice i mjeseci zapravo pokazati koliko će Blazer uspjeti ‘zatresti’ FIFA-u i samog predsjednika Seppa Blattera, ali Amerikanac, koji izgledom podsjeća na Djeda Mraza, toliko je u svoje vrijeme ogrezao u zločin i korupciju, da je za vjerovati kako je upravo on prava osoba da se napokon razbije kriminalna organizacija (Fifa) za koju zna cijeli svijet, ali dosad su tek u rijetkim slučajevima njeni čelnici završavali u zatvoru.

On je raznim poreznim prevarama, uzimanjem mita i ostalim koruptivnim djelima priskrbio, nagađa se, barem 29 miliona dolara u posljednjih 20 godina! Navodno je čak i vlastite mačke smjestio u super skupe stanove u Trump Toweru!

Kada su ga istražitelji primorali da radi za njih (2011. godine), posjedovao je brojne nekretnine (u New Yorku, Miamiju, na Bahamima…), a sve je to stekao koruptivnim radnjama kao visoki nogometni dužnosnik. Koristili su se privatni avioni, družio se sa slavnim osobama, svako toliko ‘bježao’ je na zabave organizirane na egzotičnim otocima, a milioni su se samo ‘taložili’ na off-shore računima.

Blazer je danas ključna figura u razotkrivanju nogometnog kriminalnog carstva koje se proteže diljem cijele planete, iako američki istražitelji ne žele službeno potvrditi kako je upravo on čovjek koji je najzaslužniji za razotkrivanje korupcije. Naravno, FIFA-ina šefica za medije, Delia Fischer, “ne zna ništa o tome”…