Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andy King: Najljepše neispričano poglavlje Leicesterove bajke

andy king – leicester

Najljepše neispričano poglavlje Leicesterove bajke o osvajanju naslova prvaka Engleske, jer o ovom neopjevanom junaku se ne piše i ne govori kada se ističu zaslužnici za podvig, iako je s 58 postignutih golova službeno najefikasniji veznjak u 132 godine istorije kluba kojem vjerno služi od 2004. i pri tome je bio ključni čovjek u dugom maršu od dna prema vrhu engleskog nogometa, piše index.hr.

Znamo sve o Vardyju i Mahrezu, ali šta je s Kingom, koji je cijelo vrijeme tu, još od bitaka protiv Hereforda i Peterborougha?

Stotine puta čitali smo je da je šampionski Leicester sklepan od igrača koje su veliki i ne tako veliki klubovi odbacili kao nedovoljno dobre i onih koji su pokupljeni jer ih ni kao jeftine ili besplatne niko nije htio, ali što je s onim koji je cijelo vrijeme bio tu, koji pamti kako je igrati za Leicester ne samo protiv Uniteda, Liverpoola, Arsenala i Chelseja, nego i protiv Hereforda i Stockporta, Plymoutha i Peterborougha?

Andyjeva odiseja s Leicesterom od League One do Champions League

Andy King (27) puno puta je pao pokušavajući se popeti, ali nikada nije odustajao, jer za njega nije bilo lakšeg puta ili preskakanja razreda, a da bi se dovukao od League One do Champions League, itekako je iskusio velikih neuspjeha i razočaranja. Dijete je Chelseaja, koji ga je otpisao nakon šest godina, pa je u 15-oj tražio novu omladinsku školu i našao je u Leicesterovoj akademiji.

Golmani druge i treće lige drhtali su pred Leicesterovim veznjakom koji je zabijao više od napadača

Prvi profesionalni ugovor potpisao je 2007., a kada je odbio odlazak na posudbu, za dobrodošlicu u svijet profesionalaca dobio je Leicesterovo ispadanje u ono što je usprkos imenu – League One, zapravo treći razred engleskog nogometa. Ali već u prvoj i jedinoj sezoni u trećoj ligi, King je briljirao i s 11 golova bio glavni adut u ekspresnom povratku u drugi ligu, gdje će u dvije iduće sezone (2009-11) postići čak 27 golova, fantastičan doseg za igrača sredine terena.

Iako blizu, Leicester se tih godina nikako nije mogao dočepati barem šestog mjesta u drugoj ligi i doigravanja za Premier League, što mu je konačno uspjelo 2013. King je sjajno odigrao polufinalne utakmice play-offa protiv Watorda, ali Leicester je u uzvratu ispao golom u produžecima, poslije pobjede u prvoj utakmici.

Konačna zadovoljština za godine potucanja: Najefikasniji veznjak u istoriji kluba i debi u prvoj ligi u 26. godini

Satisfakciju i to dvostruku, King je doživio iduće sezone 2013/14, kada golom protiv Wigana postaje najefikasniji veznjak u istoriji kluba, a Leicester prije tačno dvije godine u najvećem stilu, kao prvak Championshipa, osigurava povratak u elitnu Premier League.

King tek kao 26-godišnjak debitira u prvoj ligi. U premijernoj sezoni sakupio je 27 nastupa i pridonio Leicesterovom velikom bijegu s dna tablice i činilo se neizbježnog puta u drugu ligu.

Prvi nogometaš u istoriji koji je osvojio naslove prvaka u engleskoj trećoj, drugoj i prvoj ligi

Početkom 2015/16 novi trener Claudio Ranieri postavio ga je na centru uz Dannyja Drinkwatera i odlično je ušao u sezonu, ali uskoro je izgubio mjesto od fantastičnog N'Gola Kantea i u drugom dijelu većinom ulazi kao rezerva, ali bez obzira na to, Andy King je sinoć postao prvi nogometaš u istoriji koji je osvojio naslove prvaka u engleskoj trećoj, drugoj i prvoj ligi.

Evo kako Andy King komentira trijumf među engleskom elitom: “Mislio sam da sam doživio sve s ovim klubom, ali nikad nisam ni pomislio da ću doživjeti ovo. Teško je pretočiti u riječi što sada osjećam. Igrači, trener, svi u klubu i navijači zaslužuju ovo nakon nevjerovatne sezone.

Zaslužio je ovo više od svih

Priča o tome odakle je ovaj klub krenuo da bi došao tamo gdje je sada, priča se po cijelom svijetu i mislim da momci zaslužuju veliko priznanje zbog načina na koji su se nosili s ogromnim pritiscima, ostali fokusirani i cijelo vrijeme postizali sjajne rezultate, posebno uzimajući u obzir da nas je sjajna ekipa poput Tottenhama cijelo vrijeme proganjala. Bili smo tako čvrsti i odlučni da ne propustimo priliku koja nam se ukazala. Zaslužili smo ovo.”

Skromni Čovjek-Leicester, živi simbol podviga njegovog kluba, zaslužio je ovo možda najviše od svih.