Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zelene beretke” odale počast poginulim saborcima u odbrani Sarajeva (FOTO)

BiH

dobrovoljacka beretke (2)
Foto: I. Kralj

 Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine okupljeni oko udruženja “Zelene beretke” jutros su položili vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo istakao je da je 3. maj jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i BiH.

Izrazio je razočarenje zbog nedolaska političara, kako je kazao, “s drugih nivoa vlasti koji bi trebali doći na obilježavanje ovog historijskog dana odbrane BiH”.

dobrovoljacka beretke (1)

Fišo je rekao kako je 3. maj jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, dodavši kako je ta bitka “napravila prekretnicu početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu”.

Kantonalni ministar je poručio da je danas sa ovog mjesta svijetu poslana poruka dostojanstva i mira i da nikoga neće spriječiti da obilježi svoje žrtve.

“Oni su bili na pogrešnoj strani, historija će to pokazati. Mi ćemo dostojanstveno, kao što smo bili dostojanstveni u ratu, odati počast našim herojima koji su zadivili cijeli svijet i ništa nećemo poručiti što nije u duhu našeg mira, saradnje i zajedničkog života”, poručio je ministar za boračka pitanja KS.

Veteran odbrane Sarajeva Dževad Topić istakao je da su 2. i 3. maj bili ključni za Bosnu i Hercegovinu i da je tih dana odbranjena BiH, ne samo Sarajevo, i da će kao i ranije, nastaviti obilježavati i polagati cvijeće u spomen na stradale vojnike.

dobrovoljacka beretke (3)

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

dobrovoljacka beretke (4)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Prtedsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

Predstavnici porodica ubijenih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih datuma danas će također na ovom mjestu odati počast stradalim vojnicima JNA.