Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arsenal se prošetao Milanom: Mkhitaryan i Ramsey srušili “rossonere”

arsenal

Arsenal je zaledio Milan usred San Sira i uzeo ogromnu prednost pred uzvrat na Emiratesu.

Prošlo je 10 dugih godina otkako je zadnji puta Arsenal srušio Rossonere usred njihovog dvorišta, a tada je na terenu svih 90 minuta proveo njihov sadašnji trener Gennaro Gattuso.

Nakon večerašnjepartije, Gattusso bi vjerovatno volio da je sam i danas mogao utrčati na teren i očitati nekoliko lekcija, kako svojima tako i suparničkim igračima.

Ne može se Milan požaliti na svoju formu posljednjih sedmica – Crveno-crni nisu primili pogodak već impresivnih 599 minuta, ali sada su u prvih 45 čak dva puta morali sakupljati loptu iz svoje mreže.

Domaćin je bolje startao i preuzeo kontrolu nad susretom, ali bila je to jalova dominacija jer Rossoneri nisu uspjeli ništa konkretno iz nje dobiti, dok je s druge strane prva prava prilika urodila i prvim pogotkom za goste.

Mesut Ozil dobrim je dodavanjem pronašao novopečenog Topnika, Henrikha Mkhitaryana koji prvo prodaje jedan lažnjak odbrambenoj liniji Milana, a onda topovskim udarcem šalje loptu pored Gianluigijia Donnarumme za 1:0. Inače, niti jedan drugi veznjak u Evropa ligi još od sezone 2015./2016. nije sudjelovao u više golova nego Mkhitaryan s ukupno 15 – devet pogodaka i šest asistencija.

Rossoneri su morali odmah reagovati, ali nije im to baš pošlo za rukom jer su prije isteka prve dionice primili još jedan pogodak, ovog puta njegov autor bio je Aaron Ramsey.

Ponovo je Ozil bio čarobni asistent te dodavanjem koje para dobranu stavlja Ramseya oči u oči s mladim vratarom te ga Aaron “nonšalantno” zaobilazi i šalje loptu u mrežu za 2:0.

Dva pogotka bila su potrebna kako bi se razudio Milan, što se djelomično i ostvarilo u drugom poluvremenu, ali s istim epilogom kao i u prvoj dionici susreta. Nanizao je neke prilike domaći sastav, ali rezultat se jednostavno više nije mijenjao te će Milan na Emirates putovati s dva gola deficita.

U drugom susretu Atletico Madrid vjerovatno je riješio pitanje ukupnog pobjednika nakon što je na Wanda Metropolitanu u potpunosti deklasirao Lokomotiv Moskvu.

Rusi će tako u zaleđenoj Moskvi tražiti i najmanji traćak nade za eventualni prolaz koji sada izgleda miljama udaljen. Za Madriđane su pogađali Saul Niguez, Diego Costa i Koke.