Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arshavin: U nekim sportovima svi se dopinguju

Andrey Arshavin

U jeku afere vezane za zabranu velikom broju ruskih sportista da nastupe na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru zbog dopinga, svoj komentar je dao i Andrey Arshavin (35), nekada sjajni ruski fudbaler, koji danas na zalasku karijere igra za kazahstanski Kairat. Arshavin je kazao kako je ubjeđen da se u pojedinim olimpijskim sportovima svi dopinguju.

U navodnom razgovoru za jedan kazahstanski web-portal Arshavin je kazao da u “cikličnim sportovima” u kojima je neophodno da se stalno ponavljaju identični pokreti “nemoguće takmičiti se bez dopinga”.

“Po mom mišljenju u svim cikličnim sportovima je neophodan doping. To je jednostavno nemoguće bez dopinga. Tu mislim na plivanje, biciklizam, skijanje. Mislim da se u tim sportovima svi dopinguju”, rekao je Arshavin i nastavio:

“Rusija plaća za svoje političke odluke, uključujući i sport. Da li je to fer ili ne? Život nije fer. Naravno, suspenzija je velika tragedija za sportiste, posebno olimpijce. Za njih su Olimpijske igre kao za nas fudbalere svjetsko ili evropsko prvenstvo. U fudbalu se to dešava svake dvije godine, zarađujemo veliki novac u klubovima, a oni ne. U nekim sportovima ukaže ti se prilika jednom ili dva puta u životu da zaradiš kako bi kupio stan. Naravno, zbog toga razumijem što trenutno nisu u najboljem stanju.”

Arshavin je tokom svoje sjajne karijere igrao za Zenit St. Petersburg, londonski Arsenal, Kuban Krasnodar i sada za Kairat. U dresu reprezentacije Rusije odigrao je 75 utakmica i postigao 17 golova.