Kurz: Secesionistički koraci u RS krajnje štetni za BiH

BiH

sebastian-kurz112

Ovi secesionistički koraci koje primjećujemo u RS krajnje su štetni za Bosnu i Hercegovinu, ali i njena oba entiteta – upozorio je u ekskluzivnom intervjuu za ‘Dnevni avaz’ austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Istaknuo je da nema ništa što investitore više plaši od nesigurnih prilika i atmosfere destabilizacije i konflikta.

-A Bosni i Hercegovini hitno trebaju investitori, kako domaći tako i strani. Također, iz Austrije ih treba doći još više. Nacionalistički nabijena secesionistička retorika ne stvara nijedno jedino radno mjesto – poručio je Kurz.

Komentirajući najavljeni referendumu o danu RS, podvlači da su se u vezi s ovim pitanjem Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, najvažniji prijatelji Bosne i Hercegovine, dakle time i Austrija kao država članica EU, nedvojbeno izjasnile.

Ustavni sud države BiH, naglašava on, jasno se odredio spram suštine pitanja. Odluke najviših državnih sudova moraju se poštovati.

Kada je u pitanju dogovor o usaglašavanju mehanizma koordinacije, austrijski šef diplomatije poručuje da svakoj budućoj zemlji članici EU treba mehanizam koordinacije u pogledu evropskih pitanja. Bez takvog mehanizma ne može se pregovarati.

– On može biti potpuno različit od zemlje do zemlje. Tako se, recimo, u Austriji uzima u obzir federalna struktura naše zemije. Mora postojati jasno strukturiran mehanizam i on mora biti takav da može funkcionirati, a ne da, kako se to kaže, dodatno dosipa pijesak u pogon, odnosno da bude prepreka odvijanju procesa. To da se u BiH godinama ne uspijeva napredovati u tom pogledu, nameće ipak pitanje koliko je ozbiljno nekim politički odgovornima stalo do napretka u pravcu Evrope. U slučaju nekih drugih tema ipak se i može postići saglasnost – kazao je Kurz.