Autor famozne izreke: Njemačka na kraju više ne pobjeđuje uvijek

navijac_njemacka_svjetskoprvenstvo

Gary Lineker, autor famozne izreke da je nogomet igra u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci, nakon senzacionalnog poraza Njemačke od Južne Koreje na Mundijalu u Rusiji odlučio je preformulirasati svoju raniju dobru poznatu izjavu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 igrača trče za loptom, a Njemačka na kraju više ne pobjeđuje uvijek. Stara izreka pripada prošlosti”, napisao je legendarni engleski nogometaš na Twitter profilu.

Nogometna reprezentacija Njemačke prvi put u historiji eliminisana je već u grupnoj fazi na jednom svjetskom prvenstvu nakon što je u utakmici posljednjeg kola grupe “F” neočekivano poražena od selekcije Južne Koreje rezultatom 2:0.

Nijemci su prije toga samo na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj davne 1938. godine, kada se igralo po sistemu eliminacije, ispali u prvom krugu takmičenja.

Njemačka, aktuelni svjetski prvak, u dosadašnjih 18 nastupa na mundijalima osvojila je četiri titule, četiri druga mjesta i četiri treća mjesta.

Zanimljivo, Njemačka je četvrti svjetski prvak na zadnjih pet prvenstva kojem se dogodilo da ispadne u grupi nakon osvajanja naslova. Isto se dogodilo Francuskoj 2002. godine, Italiji 2010. godine i Španiji 2014. godine, a jedino je Brazil uspio proći u nokaut fazu 2006. godine, ali nije daleko stigao.

Njemačkoj je u Rusiji bila potrebna pobjeda za plasman u osminu finala, ali u tome ipak nisu uspjeli.

Podsjetimo, Južna Koreja je na “Kazan Areni” u Kazanu priredila veliku senzaciju tako što je golovima u posljednjim minutama meča s 2:0 savladala favoriziranu Njemačku.

Golove za reprezentaciju Južne Koreje su postigli Kim Young-Gwon u četvrtoj i Son Heung-Min u šestoj minuti sudijske nadoknade drugog poluvremena.

Nakon posljednjeg kola, prvo mjesto u grupi “F” zauzela je Švedska s 6 bodova, koliko ima i drugoplasirani Meksiko, Južna Koreja je treća s 3 boda, koliko ima i posljednja Njemačka.