Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baković: Konferencija početak rješavanja otvorenih pitanja

jasmin bakovic

Investiranje u razvoj sporta na nezadovoljavajućem je nivou i daleko ispod realnih potreba, smatra generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković.

Kao jedan od razloga za takvo stanje navodi ekonomsku nerazvijenost države, kao i finansijske probleme u svim segmentima društvenog djelovanja. Takođe, pravni status sportskih organizacija je diskutabilan.

– Kao udruženja građana, u zakonskom smislu, imaju identična prava i obaveze kao i ostala udruženja bilo kojeg tipa i takav vid organizovanja za mnoge je neadekvatan – izjavio je Baković za zvanični portal NSBiH.

Istaknuo je da je posebno pitanje organizovanost sportskih kolektiva, uključujući i strukovne saveze i klubove, od kojih mnogi nemaju neophodne ljudske i materijalne resurse za kvalitetno funkcionisanje, a veoma su česte i promjene menadžmenta, tako da nema kontinuiteta koji je veoma bitan za svaki kolektivitet.

Kada je u pitanju podrška Nogometnog saveza BiH, Baković ističe da je Savez u posljednjih nekoliko godina olakšao finansijsko poslovanje klubova u prvom stepenu takmičenja kojim neposredno rukovodi. Sponzorstvom lige i ukidanjem kotizacije za takmičenje klubovi su ostvarili značajne uštede, naglašava generalni sekretar i podsjeća da je Savez interevencijom kod nadležnih poreznih organa omogućio pojedinim klubovima da prevaziđu probleme i izbjegnu moguće blokade poslovanja.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NSBiH) je inicijator konferencije ”Finansijski i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH”, koja će biti održana 7. decembra u hotelu ”Terme” na Ilidži.

Baković naglašava da konferencija sigurno ne može riješiti sve probleme klubova, niti strukovnih saveza, ali može biti početak rješavanja otvorenih pitanja, te traženje puteva i modaliteta koji će sportskim kolektivima omogućiti sigurniji status i određene olakšice u kontekstu izvršavanja zakonskih obaveza.

– Treba imati u vidu da državne reprezentacije i najuspješniji klubovi predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima i da su sportski ambasadori koji promovišu našu državu. Zbog toga zaslužuju maksimalnu podršku i razumijevanje nadležnih institucija – zaključio je Baković.