Barcelona priprema veliki mozaik za El Clasico u čast Johana Cruyffa

Johan Cruyff

Barcelona želi odati počast svom bivšem igraču i treneru Holanđaninu Johanu Cruyffu koji je u četvrtak preminuo u 68. godini nakon kratke borbe sa rakom pluća. Iz katalonskog kluba najavili su kako će pred El Clasico sa Real Madridom 2. aprila na tribinama Nou Campa prikazati ogromni mozaik sa Cruyffovim likom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon saznanja o Cruyffovoj smrti praktično cijeli fudbalski svijet mu je na razne načine odao počast. Mnogi ga smatraju najboljim evropskim fudbalerom svih vremena.

Barcelona je u svom trening centru klupske zastave spustila na pola koplja. Svi igrači „Barce“, osoblje kluba i svi članovi akademije okupili su se u trening kampu Mini Estadi u blizini Nou Campa kako bi minutom šutnje odali počast klupskom velikanu.

„FC Barcelona bi da ovim putem izrazi svoju bol i tugu zbog smrti Johana Cruyffa, koji je bio igrač i trener našeg kluba i koji će zauvijek biti klupska legenda. FC Barcelona želi da uputi svoje iskreno saučešće porodici Johana Cruyffa u ovako bolnom trenutku. Taj osjećaj sa njima dijele svi članovi kluba, navijači, ali i cijeli fudbalski svijet. Počivaj u miru. Hvala Johan“, piše u saopštenju koje je Barcelona objavila u znak sjećanja na Holanđanina.

Cruyff je osim za katalonskog diva igrao za Ajax, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante i Feyenoord. U dresu reprezentacije Holandie odigrao je 48 utakmica i postigao 33. Kao trener sjedio je na klupi Ajaxa, Barcelone i selekcije Katalonije.