Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fabrizio romano tvrdi

Bayern dovodi trenera koji je upravo ispao iz lige: “Ostalo je još samo dogovoriti odštetu”

bayern
Foto: Twitter Bayern Munchen

Vincent Kompany (38), legendarni stoper Manchester Cityja i Belgije te trener Burnleyja, vjerovatno je novi trener Bayerna. Podatak da jedan od najvećih klubova na svijetu preuzima trener sa samo četiri godine trenerskog iskustva, koji je k tome upravo ispao iz Premier Leaguea, objavio je Fabrizio Romano:

Čekao se samo blagoslov Nadzornog odbora i on ga je dao

“Nadzorni odbor Bayerna vjeruje kako Vincent Kompany ima ogroman potencijal da postane vrhunski trener te vjeruje njegovoj viziji i idejama. Nakon prvog kontakta u ponedjeljak brzo je postignut dogovor i Bayern želi da se ugovor potpiše što prije. Ostalo je još samo dogovoriti odštetu s Burnleyjem i sve će biti gotovo.”

Aminovanje Bayernovog NO-a je bio ključni, završni korak prema angažmanu Kompanyja. Romano je to objavio sinoć.

“Bayern samo što nije imenovao Kompanyja trenerom, to je sada samo pitanje vremena. On je prihvatio ponudu još u ponedjeljak tokom prvog telefonskog poziva iz kluba. Za njegov angažman potrebno je još samo dopuštenje Nadzornog odbora.”

Kompany je jedini trenerski ostvario ulaskom u Premier League, ali je iz nje i ekspresno ispao

Do njega je i došlo i sada je samo pitanje dana, a možda i sata kada će biti i službeno objavljeno da je Kompany nasljednik Thomasa Tuchela. Ovo je iznenađenje, jer Kompany je trener koji nema velikog iskustva ni velikih uspjeha. Prvi posao mu je bio u matičnom Anderlechtu 2020. S najvećim belgijskim klubom je u dvije sezone osvojio treće i četvrto mjesto u prvenstvu te igrao finale kupa. Zatim je u ljeto 2002. preuzeo Burnley. U prvoj sezoni s tim klubom je kao prvak Championshipa izborio Premiership. Ali, ove sezone je od tamo ispao sa samo 5 pobjeda u 37 utakmica. 

Bayernu, koji je ove sezone ostao bez ijednog trofeja, u potrazi za novim trenerom propala su barem tri plana te su se Bavarci očito odlučili zadovoljiti s Kompanyjem. Prva želja im je bio Xabi Alonso, ali on je odlučio ostati u Leverkusenu. Zatim ih je odbio i Ralf Rangnick, a na kraju nisu uspjeli nagovoriti ni Thomasa Tuchela da se predomisli i ostane na klupi, iako je još na početku godine dogovoreno da odlazi.