Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bayernov kapiten Philipp Lahm se povlači na kraju sezone

lahm

Philipp Lahm (33), dugogodišnji kapiten Bayerna iz Minhena i fudbalske reprezentacije Njemačke objavio je da se na kraju ove sezone povlači iz profesionalnog fudbala.

Lahm je svoju odluku objavio kasno sinoć nakon što je Bayern u Kupu Njemačke savladao Wolfsburg sa 1:0 i plasirao se u četvrtfinale.

“Mogu nastaviti sa svojom liderskom ulogom, dajući najbolje od sebe svaki dan na svakom treningu do kraja sezone. Mogu zadržati taj nivo u ovoj sezoni, ali ne i nakon nje”, kazao je Lahm za njemačke medije.

To znači da sjajni fudbaler, koji je tokom karijere igrao na više pozicija, neće odraditi do kraja svoj ugovor sa aktuelnim njemačkim šampionom.

“Razmišljao sam o ovoj odluci već duži period. Morate stalno testirati sebe. Pitati se ‘kako to’, svaki dan, iz nedjelje u nedjelju na treningu i na terenu, kao i kakav osjećaj imate”, zaključio je Lahm.

Lahm je produkt Bayernove škole fudbala, a za prvi tim je debitovao 2002. godine. Od tada je za bavarskog diva odigrao 501 takmičarsku utakmicu i postigao 16 golova. Osvojio je sedam naslova šampiona Njemačke, šest Kupova, tri Superkupa i jedan Liga kup. Na međunarodnoj sceni po jednom je osvojio Ligu šampiona, Superkup Evrope i FIFA klupsko svjetsko prvenstvo.

Kao kapiten predvodio je reprezentaciju Njemačke do naslova svjetskih šampiona 2014. godine u Brazilu, a u dresu nacionalnog tima upisao je 113 nastupa i postigao pet golova.