Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Belgija će protiv Irske pokazati pravu snagu

bazdarevic23

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević nalazi se u Francuskoj gdje prati utakmice Evropskog prvenstva. Baždarevića na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta najviše zanimaju partije selekcije Belgije, jedne od najboljih evropskih ekipa koja će s BiH nastupati u grupi H- kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U prvom kolu Evropskog prvenstva, koje je okončano jučerašnjim mečevima grupe F, Baždarević je gledao utakmice Hrvatska – Turska i Belgija – Italija. Posebnu pažnju posvetio je Belgijancima koji su poraženi od ”Azzura” s 2:0. U nastavku smotre najboljih evropskih selekcija pokušat će, kako kaže, pogledati još nekoliko utakmica, s fokusom na utakmice Belgije za koju smatra da je i dalje jedan od favorita takmičenja.

– Belgija je jedna od najboljih ekipa Evrope po igračkom kadru, što naravno ne znači da će oni osvojiti Evropsko prvenstvo. Kada ih gledate na terenu djeluju impresivno, vidite da je to reprezentacija koja u svakom trenutku može ugroziti protivnika. Igrački možda imaju najkvalitetniju reprezentaciju, ali to ne znači da je njihova ekipa kao kolektiv spremna za izazove koje donosi prvenstvo Evrope – izjavio je Baždarević za Fenu.

Selektor BiH naglašava da je utakmica protiv Italije pokazala slabosti Belgijanaca, koje su ”isplivale” na površinu u meču protiv iskusnog protivnika koji zna postaviti igru i braniti se kada mu to odgovara. Smatra da će se Belgija oporaviti od početnog udarca i u drugom kolu protiv Republike Irske pokazati svu svoju snagu.

– Belgija ima ogroman kvalitet i igrački potencijal, ali pokazali su kolektivne slabosti protiv još jednog favorita Evropskog prvenstva. Sačekat ćemo njihov drugi meč protiv Iraca u kojem vjerujem da će pokazati pravu snagu – dodao je Baždarević.

U izjavi za Fenu osvrnuo se i na selekciju Gibraltara koja se odlukom FIFA-e priključila reprezentaciji BiH u kvalifikacionoj grupi H za nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Dodatne dvije utakmice u grupi bh. selektoru ne predstavljaju problem.

– Kvalifikacione utakmice je uvijek bolje igrati od prijateljskih. Dva meča protiv Gibraltara znače da će deset posto biti lakše iz naše grupe otići na svjetsko prvenstvo. Šesta reprezentacija u grupi svima povećava šanse da odu direktno u Rusiju. Naravno, nikoga ne smijemo potcijeniti i dozvoliti neka iznenađenja. Analizirat ćemo selekciju Gibraltara i dobro se pripremiti za te utakmice – zaključio je Baždarević.

Gibraltar, koji je uz reprezentaciju Kosova u maju primljen u članstvo FIFA-e, priključit će se kvalifikacionoj grupi H u kojoj će igrati protiv selekcija Bosne i Hercegovine, Belgije, Grčke, Estonije i Kipra. BiH će dočekati selekciju Gibraltara 25. marta 2017., a gostovati u toj zemlji 3. septembra.