Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brazil otpustio Carlosa Dungu

dunga

Brazilska nogometna konfederacija otpustila je Dungu s dužnosti selektora, nakon što je reprezentacija takmičenje na ovogodišnjoj jubilarnoj Copa Americi završila ispadanjem već u natjecanju po grupama.

Brazil je remizirao 0:0 s Ekvadorom, pa pobijedio Haiti sa 7:1, no u 3. kolu u nedjelju je izgubio od Perua 1:0 i tako pao na treće mjesto na tabeli, te ispao već nakon takmičenja po grupama na Copa Americi po prvi put nakon 1987. godine.

“Brazilska nogometna konfederacija u utorak je odlučila razriješiti tehničku komisiju reprezentacije. Koordinator reprezentacija Gilmar Rinaldi, selektor Dunga i čitav stručni štab će napustiti svoje dužnosti. Savez je započeo proces izbora nove tehničke komisije”, objavio je CBF, prenosi Hina.

Dungi, koji je kao igrač bio kapiten brazilske reprezentacije koja je u SAD-u 1994. godine osvojila naslov svjetskog prvaka, ovo je bio drugi boravak na dužnosti selektora. Prvi mandat trajao mu je od 2006. do 2010. godine, dok je u drugom pokušaju ostao duplo manje vremena.

Na selektorsku klupu sjeo je umjesto Luiza Felipea Scolarija nakon prošlog SP-a na kojem je Njemačka ponizila Brazil u polufinalu (7:1).

Kao najveći kandidat za Dungina nasljednika slovi 55-godišnji trener Corinthiansa Tite. On je s tim klubom osvojio naslove brazilskog prvaka 2011. i 2015. godine, a 2012. je osvojio i Copu Libertadores, te Svjetsko klupsko prvenstvo.

Novi brazilski selektor imat će i zadatak voditi reprezentaciju na skorašnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5.-21. avgusta).