Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beckham, Rui Costa, Lampard… Kako su postali fudbalske zvijezde

David-Beckham

Brojni evropski fudbalski klubovi, ali i oni sa drugih kontinenata svoje mlade igrače daju na posudbu u druge klubove kako bi stekli više iskustva i tako se formirali i kvalitetne igrače, piše Anadolu Agency (AA).

Model posudbe mladih igrača koji ne mogu ostvariti ozbiljniju minutažu u svojim klubovima pokazao se kao vrlo efektan, a jasan dokaz tome su fudbaleri poput Davida Beckhama, Rui Coste, Samuela Eto'oa, Franka Lamparda, Alexisa Sancheza, Ivana Zamorana, Erica Cantone i drugih.

Bivši engleski reprezentativac, koji je i svojevrsna ikona engleskog fudbala, David Beckham na samom početku karijere bio je na posudbi u Preston North Endu. Beckham je kao igrač Manchester Uniteda imao priliku na teren istrčati na utakmicama kupa. Sir Alex Ferguson ga je 1995. godine, kada je imao 20 godina, posudio Preston North Endu.

Za Beckhama je u Preston North Endu bilo dovoljno pet utakmica da se dokaže. On je za to vrijeme postigao dva gola, od toga jedan iz kornera, a istu sezonu vratio se u Manchester i ostvario svoja prva iskustva u Premijer ligi.

Beckham je nakon osam provedenih sezona u “crvenim đavolima” zasigurno postao ikona engleskog fudbala, a u nastavku karijere igrao je za Real Madrid, Los Angeles Galaxy te za Paris-Saint Germain.

Kamerunac Samuel Eto'o je sa svega 17 godina postao član Real Madrida, no i on je kao mlad igrač bio na posudbi u Leganesu, Espanyolu i Mallorci, što se pokazalo kao pravi korak i Eto'o je 2004. godine zaigrao za Barcelonu. Za pet sezona zabilježio je 145 nastupa za Barcu, a postigao je 104 gola. Pored Barcelone, Eto'o je nosio dres i drugih velikih klubova poput Intera i Chelseaja. Danas sa 34 godine nastupa za turski Antalyaspor.

Jedan od najznačajnijih fudbalera Portugala Rui Costa takodjer je primjer da je posudba na nizi fudbalski rang urodila plodom. Costa je kao igrac Benifice posudjen u Fafe, koji je nastupao u nižoj ligi. Vrlo zavidan performans Coste u ovom klubu rezultirao je njegovim prelaskom u Fiorentinu, te kasnijim prelaskom u italijanski Milan, koji je za Costu platio odštetu od 42 miliona eura.

I još mnogo fudbalera koji su na svojim počecima posuđivani, a danas igraju za velike klubove. Čileanac Alexis Sanchez zaigrao je za Barcelonu i Arsenal, Eric Cantona je posuđivan u Auxerre danas je jedan od simbola francuskog fudbala, Frank Lampard je bio na posudbi u Swansea da bi stigao do kapitena Chelseaja i engleske reprezentacije, Turčin Arda Turan je kao igrač Galatasaraya posuđen u Manisuspor, a danas je član Barcelone.