Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme za 21. Sarajevo Film Festival u završnoj fazi

pripreme-sff111

Pripreme za 21. Sarajevo Film Festival (SFF) ulaze u posljednju fazu. Kompletan program ovogodišnjeg Festivala, na kojem je 259 filmova iz 57 zemalja u 18 programa, je objavljen. SMS rezervacija ulaznica počinje danas, a od srijede i slobodna prodaja i online kupovina ulaznica.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala menadžerica Press ureda SFF-a Altijana Marić, radovi na pripremi najatraktivnije, ali za postavku najzahtjevnije festivalske lokacije – Ljetno kino HT Eronet također ulaze u završnu fazu.

– Otvoreno kino će već za nekoliko dana biti spremno da dočeka oko 20.000 gledalaca u devet festivalskih noći – pojasnila je Marić.

Dodala je da vrijedni tim SFF-a proteklih dana radi i na postavljanju festivalskog trga te vrši posljednje pripreme na prostoru ispred Narodnog pozorišta gdje će i ove godine biti postavljen crveni tepih za zvijezde regionalnog, ali i internacionalnog filma. Crveni tepih bit će postavljen neposredno uoči Festivala.

– Radi se i na pripremi svih ostalih lokacija na kojima će se odvijati programi Festivala te sa zadovoljstvom možemo konstatirati da će ovogodišnji Festival obilježiti odlični filmovi i gosti i vjerujemo da će građani Sarajeva i posjetioci Festivala uživati u devet dana festivalske magije – zaključila je Marić.

Ranije je direktor Festivala Mirsad Purivatra naglasio da će sarajevska publika ove godine imati priliku vidjeti najbolja filmska ostvarenja iz svijeta, posebno regije koja su osvojila brojne prestižne nagrade na filmskim festivalima.

– SFF je u ovom trenutku najveći i možda najutjecajniji festival u jugoistočnoj Evropi i zato ova lista filmova oslikava stanje u kinematografiji u svijetu s posebnim fokusom na regiju – pojasnio je tada Purivatra.

SMS rezervacija ulaznica za SFF počinje danas u 13.00 sati i traje do 13. augusta do 18.00 sati. Prodaja pojedinačnih ulaznica počinje 5. augusta u 11.00 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar Sarajevo), kada počinje i on-line prodaja ulaznica putem zvanične web stranice www.sff.ba.

Za otvaranje Festivala cijena ulaznica za Ljetno kino HT Eronet koštat će 15, a za zatvaranje 12 KM, ostale projekcije osam KM, u Kinu Meeting point karte će koštati pet i šest KM, za projekciju filma koji će otvoriti Festival u Narodnom pozorištu karta će koštati 15 KM, dok će za dodjelu nagrada karta biti 20 KM, a ostale projekcije pet i osam KM.

Cijena ulaznica za Kino Novi Grad bit će dvije i pet KM, za Multipleks Cinema City četiri, pet i šest, a karte za sve projekcije u kinu Laško Summer Nights šest KM.

Zavjesa na ovogodišnjem 21. Sarajevo film festivalu bit će podignuta 14. augusta, a 22. augusta Festival će biti zatvoren dodjelom zvaničnih nagrada “Srce Sarajeva” za najbolja filmska ostvarenja.