Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Begić na Skupštini NSBiH: Sve je divno i krasno, ni riječi o skandalima

bakovic_begic_sofrenic

Utemeljenih kritika na rad Nogometnog saveza BiH u proteklom periodu ima, ali je napredak evidentan ako pogledamo gdje je bio nogomet u BiH prije pet godina, a gdje je danas, kazao je danas predsjednik NSBiH Elvedin Begić u uvodnom obraćanju na redovnoj sjednici Generalne skupštine NSBiH na Ilidži.

– Dio javnosti nas proziva, a kritike su uvijek dobrodošle. Pogledajmo statistiku gdje je nogomet u BiH bio prije pet godina, a gdje je danas. Nadam se da ćemo imati snagu da ispunimo ciljeve koji su pred nama, prije svega plasman A selekcije na Evropsko prvenstvo 2020. Prolazili smo kroz težak period, ali smo uspjeli da vratimo jedinstvo koje nam olakšava rad. Stvaramo ambijent za bolje sutra i u dobroj smo poziciji da to i ostvarimo – rekao je Begić.

Kako se moglo i pretpostaviti Begić ni riječi nije rekao o cirkusu koji svakodnevno gledamo u bh. fudbalu, na svim nivoima, ni riječi o tome zašto je publike sve manje na nogometnim utakmicama, o katastrofalnoj grešci koju su on i njegovi saradnici napravili skraćenjem lige po matrici “samo da se skrati, pa šta bude” i time od te lige napravili klasično kriminalno – mafijaško – kladioničarsko takmičenje koje obiluje sumnjivim rezultatima. Naravno, Begić tokom svog obraćanja na Skupštini nije spomenuo niti jedan od brojnih skandala tokom njegove vladavine od kojih nijedan nije riješen.

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković prezentirao je izvještaj o radu, te napomenuo da se kadetska selekcija BiH dva puta plasirala na evropsko prvenstvo, dok su U17 i U19 selekcije izborile učešće u elitnom krugu kvalifikacija, a isti uspjeh imala je i ženska U17 selekcija.

– Nastavili smo se stabilizovati ekonomski i organizaciono, te podržavati entiteske savezima. Radili smo na razvoju mladih igrača i na infrastrukturnim projektima. Savez je također učestvovao u organizaciji mnogobrojnih događaja, kojima je skrenuo pažnju na probleme u sportu, te na osobe sa različitim problemima u društvu, čime je potvrdio svoje opredjeljenje da bude najuspješnija sportska i društveno-odgovorna organizacija – rekao je Baković.

Kako se i očekivalo, na Skupštini je usvojen izvještaj o radu NSBiH za 2017. godinu, finansijski izvještaj NS BiH za 2017. godinu i revizorski izvještaj NSBiH za 2017. godinu, a Baković je predstavio plan rada Saveza u 2018. godini, gdje je kao najvažnije segmente izdvojio stvaranje optimalnih uslova za sve reprezentativne selekcije, projekt izgradnje reflektora na bh. stadionima, te renoviranje i adaptaciju nove poslovne zgrade NSBiH.

O adaptaciji nove poslovne zgrade Saveza govorilo se, podsjetićemo se, i na Skupštini 2015. godina. Tada su Begić i Baković najavili useljene u tu zgradu do Eura 2016.

Član Komiteta za finansije Momir Tošić obrazložio je plan prihoda i rashoda za 2017. godinu, a delegati su zatim usvojili plan rada NSBiH za 2018. godinu i finansijski plan. Naravno, svi su bili za i svi su dobili dnevnice. Sudeći prema onome što se moglo čuti i vidjeti na Skupštini NSBiH, neki bi pomislili da je to bila Skupština njemačkog DFB-a.