Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Begićeva “seoska liga”: Golmanu Zvijezde 09 nuđeno 5.000 da “pomogne”?

tuzla-city-zvijezda

Predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić podnio je prijave protiv nekoliko igrača u MUP RS, prijavio ih Fudbalskom savezu BiH i predočio dokaze o namještanju utakmica.

On je ogorčen zbog činjenice da su pojedini fudbaleri njegovog kluba učestvovali u nečasnim radnjama, ali kaže da u cilju istrage ne želi puno toga da komentariše.

-Podnio sam prijave protiv nekih igrača i predočio pismene dokaze o svemu, a imamo i svjedoke. Međutim, u cilju što bržeg rasvjetljavanja cijele stvari i efikasnije istrage ne bih da govorim o detaljima. Žao mi je zbog svega što se desilo i što smo mi u klubu bili slijepi kod očiju, a nažalost sve se dešavalo od prvog kola – rekao je Stanišić za Srpskainfo.

Iako Stanišić ne želi da otkriva ko je od igrača i koliko njih umiješano u aferu namještanja rezultata, kao kolovođe su označeni štoperi Nemanja Vejović i Ibrahim Škahić. Pokušali smo juče da dođemo do njihovih izjava povodom cijelog slučaja, ali su im telefoni bili nedostupni.

Ipak, Vejnović je ranije, kada se pojavila vijest, za portal sportdc.net istakao:

-Stvarno ne znam o čemu se radi. Ne mogu da vjerujem da je neko ovo izjavio. Niko me iz kluba nije kontaktirao, niti je bilo ikakve priče o ovome. Nisam igrao utakmicu još od Slobode, a do tada smo imali dva remija.

– Spreman sam na svaku moguću saradnju i kada me pozovu pokazat ću poruke. Nemanja Vejnović mi jeste nudio da uradimo neke stvari, ali ja sam to odbio. Poruke su dobili još neki naši igrači, pa ne znači da su oni u tome učestvovali. Spreman sam da budem podvrgnut poligrafu, kako bi dokazao da se nisam bavio ničim nečasnim, tvrdi Ibrahim Škahić u izjavi za Dnevni avaz.

Iz izvora bliskog ekipi Zvijezde 09 saznajemo da su jednom od golmana ovog tima pojedini fudbaleri nekoliko puta nudili zaradu kako bi im pomogao da namjesti rezultat utakmice.

Početna cifra je bila 2.000, a porasla je na 5.000 konvertibilnih maraka.

Saznajemo i to da je za posljednju utakmicu, protiv Tuzle City na Tušnju pojedinim igračima Zvijezde ponuđeno da kladionačarskim riječnikom meč ide „iz keca u kec“, te da se završi sa tri i više golova (3+), a tako je i bilo.

Jedan od fudbalera tima iz Etno sela Stanišići, koji je zatražio anonimnost iz razumljivih razloga, potvrdio je da postoji sumnja u određene igrače s obzirom na veliki broj individualnih grešaka poslije kojih je Zvijezda 09 primala golove.

-Dugo sam u fudbalu i neke greške su mi neshvatljive. Jednostavno, djelovalo je kao da ste košarkaša ili rukometaša ubacili u naš tim. Naravno, ne treba upirati prstom u bilo koga bez dokaza, a svi jedva čekamo da se ova stvar okonča i da možemo mirno da igramo fudbal – rekao nam je prvotimac Zvijezde 09.

Prema Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH predviđene kazne za fudbalere koji učestvuju u nečasnim radnjama i namještanju rezultata mogu da budu kažnjeni suspenzijom od šest mjeseci do dvije godine.

Sportski radnik ili službeno lice može da bude kažnjeno zabranom vršenja funkcije u periodu od jedne do dvije godine dana, a klub oduzimanjem od šest do 18 bodova.

Ipak, s obzirom da u vrijeme vladavine Elvedina Begića Nogometnim savezom BiH niti jedan skandal nije istjeran na čistac, sumnjamo da će i ovaj. Premijer liga BiH pretvorena je u “seosku ligu” u kojoj niti ima kvaliteta, a ni kvantiteta. Ali, zato skandala ima u izobilju.