Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O Evertonu

Benitez: Nismo imali sreće s povredama, a ni novca za transfere

rafa benitez screenshot

Potvrdio je da je bio zatečen neprijateljskim stavom navijača, iako je na početku bio zadovoljan podrškom koju su imali

Španski trener Rafael Benitez sredinom 2021. preuzeo je Everton, u kojem je dobio otkaz početkom ove godine. U intervjuu za Athletic rekao je kako mu je prvo najavljen veliki klupski projekt da bi se ispostavilo kako je za transfere mogao potrošiti svega dva miliona funti.

Na pitanje je li svjestan da klub nema novca, iako je u prijašnjim sezonama potrošio iznimno puno na dovođenje igrača, Benitez je odgovorio: “Ne, ne, ne, ne, ne. Isprva je to bio golem projekt za koji se mogao potrošiti novac. Situacija se promijenila kad nismo mogli prodati igrače. Teško je kad imaju velike ugovore i niko ih ne želi kupiti. Kupili smo pet igrača za manje od dva miliona funti i radili s onim što imamo.”

Benitez je, podsjetimo, bivši trener Evertonova gradskog rivala Liverpoola, s kojim je 2005. godine osvojio Ligu prvaka. Navijači Evertona to su mu zamjerili. Čak je blizu svojeg doma pronašao natpis na kojem je stajalo: “Znamo gdje živiš.”

“Razdoblje u Evertonu za mene je privatno bilo dosta teško. Profesionalno sam, međutim, bio potpuno koncentriran. Dao sam sve od sebe. Znao sam da je nemoguće promijeniti situaciju. Morao sam se nositi s tim”, rekao je.

Potvrdio je da je bio zatečen neprijateljskim stavom navijača, iako je na početku bio zadovoljan podrškom koju su imali.

“Ne mogu kontrolirati emocije ljudi. Mogao sam im samo poručiti da dajemo sve od sebe. Nismo imali sreće s povredama, a ni novca za transfere. Brojke to potvrđuju. Ostali su klubovi više trošili”, rekao je Benitez.

Everton je nakon Beniteza preuzeo Frank Lampard. Šest kola prije kraja nalaze se na 17. mjestu s 29 bodova, jednim više od Burnleyja koji je u zoni ispadanja. Watford i Norwich imaju 22, odnosno 21 bod.