Fudbal

"koliko je tri četvrtine od 33"

Bh. fudbal u kandžama politike: Zatvoreni krug koji samo FIFA može razbiti

24/12/2020

U oba navrata kada smo pokušali doći do Škarice, stigli smo samo do - sekretarice ministra Mate Jozića - "Pošto sam bio vojnik stranke i nikad nisam izdao..." - U Vladi BPK čvrsto drže status quo, stanje zatečeno od svojih prethodnika

Piše: Edin Borovina

Zvuči, nevjerovatno, ali je činjenica da kompletna Vlada BPK na čelu s premijerkom Aidom Obućom nije sposobna više od dvije godine provjeriti i utvrditi “koliko je tri četvrtine od 33” i posjeduje li Fudbalski savez BPK Goražde dokumentaciju kojom može dokazati da je Fudbalski savez Općine Goražde po tada važećem “ustavu” (Statutu) FS BPK primljen u članstvo FSBPK!

Muhidin Raščić bi i naredne četiri godine, trebao sjediti u Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH. Kažemo trebao, jer nije isključeno da zbog dešavanja u FS BPK Goražde, eksplodira čitav fudbalski sistem u BiH. Ponajviše zahvaljujući politici, odnosno kadrovima vladajućih političkih stranaka u BPK. Prema dokumentima i informacijama do kojih je došao Fokus, političari iz redova vladajućih stranaka u Federaciji BiH, praktično kontrolišu izborni porces za sve fudbalske nivoe koji je u toku. Evo i kako.

Najbolji primjer je FS BPK. Naime, već četiri godine traje borba sedam fudbalskih klubova u Goraždu, među njima su i tri najuspješnija fudbalska kolektiva iz tog kantona, FK Goražde, FK Azot i ŽFK Libero, da vrate oduzeta im prava.

Predstavnici goraždanskih klubova koji četiri godine pokušavaju vratiti svoja prava u FS BPK Goražde

A, jedan od ključnih detalja koji dovodi u pitanje legalnost i zakonitost i Nogometnog saveza Federacije BiH, kao i Nogometnog savez BiH po sistemu spojenih posuda, desio se u maju 2017. kada je Skupština FS BPK promijenila do tada važeći Statut FS BPK Goražde i to sa samo 22 glasa “ZA”, a te promjene legalizovali su zajedno Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose (s tadašnjom ministricom iz SDA Radmilom Janković), te Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK (na čelu sa tadašnjim ministrom Damirom Žugom – Stranka za BiH).

Naime, prema do tada važećem Statutu i Članu 28. Izmjene i dopune Statuta FS BPK Goražde, Skupština FS BPK mogla je donositi samo uz prisustvo najmanje tri četvrtine (25) o ukupnog broja delegata (33), a da bi one bile validne, za njih je također morala glasati tročetvrtinska većina ukupnog broja delegata (25).

Član 28. Statuta FS BPK koji je bio na snazi u vrijeme donošenje novog Statuta 2017.

Prema dokumentima do kojih je došao Fokus, na toj su Skupštini odluke donošene uz prisustvo i podršku 22 delegata.

Statut FSBPK 2017. godine izmjenjen je s 22 glasa ZA

“Što se tiče sjednice Skupštine 9. maja 2017, Ilovača je zakasnila sa svojom Skupštinom i nije dostavila tri delegata za Skupštinu FS BPK, a jedan delegat FK Jahorina nije dostavio dokumentaciju predviđenu Statutom. Skupština je potvrđena sa 29 delegata, istina sedam je delegata napustilo sjednicu na početku. Ali, sigurno da je 22 koliko je ostalo, tri četvrtine od 29. Sud je priznao moju Skupštinu, ja imam Rješenje u kojem je Skupština priznata. Oni traže da nas Kantonalni sud ugasi, ali mi smo jedini legitimni. To što oni mlate, to meni ide u plus”, kazao je za Fokus Muhidin Raščić, predsjednik FSBPK i član Izvršnog odbora NS BiH.

Izmjenama Statuta klubovi okupljeni oko Raščića dobili su i tročetvrtinsku većinu u Skupštini. Naime, sedam klubova dobilo je po tri delegata, kao i Udruženje sudija i instruktora suđenja, dok su svi ostali klubovi (njih pet iz FSOG) zajedno dobili šest delegata. Među tih pet klubova su i tri najuspješnija kluba u BPK, prvoligaši FK Goražde i ŽFK Libero, te drugoligaš Azot.

U Statutu iz 2017. pojavljuje se i Fudbalski savez Općine Goražde iako iz tog Saveza, kako tvrde, nisu ni zatražili članstvo

Također, na istoj je Skupštini u novi Statut upisan i Fudbalski savez Općine Goražde (FSOG), a da taj Savez nikada nije podnio pismeni zahtjev za članstvo niti obimnu dokumentaciju potrebnu za članstvo, propisanu Članom 9. važećeg Statuta.

“U takvoj situaciji čelnicima FS BPK pada na pamet da bez ičije dozvole, bez naše odluke o udruživanju, bez našeg zahtjeva za članstvo, samovoljno donose izmjene Statuta, Boga pitaj kakvim kvorumom, u kojem se najedanput pojavljuje i FSOG, da smo član FS BPK. Također, svih pet klubova članova FSOG tada se brišu iz Statuta FS BPK, a potom se FSOG dodjeljuje šest delegatskih mjesta. Do tada je svaki klub imao po tri delegata. To je čisti bezobrazluk. Em te uvlači mimo zakona, em ti dodijeli šest delegata. Sramota”, kaže za Fokus Admir Pozderović ispred Fudbalskog saveza Općine Goražde.

Na pitanje da objasni kako je Fudbalski savez Općine Goražde dospio u Statut, a da pri tome nije podnio zahtjev, a ni dokumentaciju koja se zahtjeva po Članu 9 tada važećeg Statuta, Raščić kaže:

“Tadašnji ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga naređuje da mora Fudbalski savez Općine Goražde biti član FS BPK”, kaže Raščić.

Raščić (lijevo): Oni traže da nas Kantonalni sud ugasi, ali mi smo jedini legitimni

Na upit kako ministar može narediti koga da se i kako primi u Savez, Raščić je kazao:

“Zato što su se oni žalili svaki čas”.

Raščić nam je poručio kako je u svakom trenutku spreman pokazati i javno objaviti dokumente koje on posjeduje, a vezani su za “slučaj FSBPK”, kao i iznijeti svoje detaljno viđenje cijele situacije i istorijat “fudbalskog rata” na Drini koji traje skoro deceniju, od trenutka kada su FIFA i UEFA suspendovali NSBiH u čijem je Izvršnom odboru tada sjedio i on.

O, ulozi bivšeg ministra, a sada zastupnika u Skupštini BPK-a Damira Žuge, Admir Pozderović kaže:

“Fudbalski savez Općine Goražde formiran je po Zakonu o sportu BPK. Formiralo ga je pet najjačih klubova u BPK, FK Goražde, NK Azot, SFK Libero, te FK Ilovača i FK Gazije. To je trebao biti temelj kantonalnog saveza. Kako zakon nalaže. Cijelo vrijeme smo tražili od vlasti da se izvrši preregistracija, što je nekad i naređeno, na način da opštinski savezi i klubovi iz sredina gdje nema opštinskih saveza, formiraju kantonalni savez, kako to Zakon o sportu BPK nalaže. Ministarstvo pravosuđa je to onemogućavalo. Ministarstvo za sport je jedno vrijeme vodilo ispravnu politiku i FSOG čak upisalo u Registar. U nemogućnosti da se dovedu stvari do kraja, uslijedilo je nekoliko sporova, u kojima je FSBPK tužio Ministarstvo za sport. Tada ministar Damir Žuga povlači sulud i nezakonit potez, donosi izmjene Pravilnika o načinu vođenja sportskih organizacija u Registru, u kojem brutalno krši zakon i naglašava da se od toga dana sportski i granski sportski savezi više ne vode u Registru sportskih organizacija, nego samo klubovi. A ostavlja se upis u Registar Ministartsva za pravosuđe. Nama su time zadali smrtni udarac, nekoliko puta smo reagovali da se taj Pravilnik treba i mora poništiti. Ali i novi ministar Arman Bešlija vodi politiku starog ministra Žuge, s tim što se Bešlija uopšte ne miješa u svoj posao”, kaže Pozderović.

Od spornih odluka prošlo je više od tri godine. Praktično skoro polovina klubova iz FS BPK za to vrijeme ne učestvuje u radu Skupštine FS BPK, niti kandiduje svoje predstavnike na fudbalskim izborima.

Prema informacijama do kojih je došao Fokus za sve se konačno počela zanimati i SIPA-a. Uputili smo upit SIPA-a, vezano za te informacije, odgovor još uvijek čekamo.

U Vladi BPK čvrsto drže status quo, stanje zatečeno od svojih prethodnika. I, kako se čini, maksimalno se trude da sve što duže traje. Barem dok ne završe izbori za čelne pozicije u Nogometnom savezu BiH i Nogometnom savezu FBiH, a koji bi se trebali obaviti najdalje do marta iduće godine.

Iz Ministarstva za pravosuđe upravu i radne odnose BPK-a Goražde, koje vodi Nataša Danojlić (SDA), vezano za ovaj slučaj su nam odgovorili:

“Obavještavamo Vas da je ovaj organ svojim dopisom dana 18.02.2020. godine, zatražio od Federalne upravne inspekcije, da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu primjene Zakona o udruženjima i fondacijama, u konkretnom slučaju inspekcijski nadzor nad donošenjem rješenja o upravnoj stvari kojom je i ovjeren Statut Fudbalskog saveza BPK-a Goražde, broj:UP-1:05-05-39/17 od 08.06.2017. godine.”

Odgovor iz Ministarstva za pravosuđe upravu i radne odnose BPK-a Goražde na upit Fokusa

Međutim, u tom odgovoru i onom koji smo dobili iz ureda premijerke BPK Aide Obuće (SDA) neke se stvari ne poklapaju.

Ako je zahtjev upućen Federalnom upravnom inspektoru još u februaru, postavlja se pitanje zašto Vlada BPK 14. decembra 2020. donosi dva Zaključka u kojima se ponovo traži provjera zakonitosti odluka vezanih za FS BPK od dva ministarstva, Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK, te Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK.

Zaključci Vlade BPK od 14. 12. upućeni

Na pitanja koja smo uputili premijerki BPK-a Aidi Obući, proslijeđen nam je odgovor dva spomenuta ministarstva na zaključke Vlade BPK od 14. 12. 2020.

U odgovoru iz ureda premijerke BPK vidljivo je da Ministarstvo pravosuđa BPK 18. 12. dostavlja akt u kojem obavještava Vladu BPK da je uputilo dopis Federalnoj upravnoj inspekciji, a postupajući po Zaključku Vlade BPK od 14.12. U tom aktu upućenom Vladi BPK (tri dana prije nego smo mi dobili odgovor od Ministarstva pravosuđa) nigdje se ne spominje “da je dopis Federalnom inspektoratu upućen 18.02.2020.”.

Ministrica Danojlić i premijerka Obuća

Također, u odgovoru iz premijerkinog kabineta može se zaključiti da ministar za omladinu i sport u Vladi BPK Arman Bešlija (DF) nije uradio baš ništa po pitanju Zaključka Vlade BPK od 14.12. u kojem se traži ispitivanje zakonitost ranije donesenih odluka u roku od pet dana! Umjesto odgovora jesu li zakoniti ili ne akti koje je to ministarstvo donosilo vezano za konkretan slučaj, iz Bešlijinog ministarstva su poručili da će to razmatrati u “narednom periodu”.

A, kome je zapravo Ministarstvo pravosuđa BPK uputilo dopis za provjeru zakonitosti? Nikom drugom do organu Federalnog ministarstva pravde na čijem čelu je HDZ-ov ministar Mato Jozić, inače član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH!

Mato Jozić, HDZ-ov ministar pravde FBiH i član Izvršnog odbora NSBiH

Naime, Federalni upravni inspektorat je organ Ministarstva pravde FBiH, glavni federalni upravni inspektor je Željko Škarica.

Pokušali smo kontaktirati Škaricu, glavnog federalnog inspektora, poslali smo mu i pitanja na njegovu mail adresu, no odgovora još nema. U oba navrata kada smo pokušali doći do Škarice, stigli smo samo do – sekretarice ministra Mate Jozića! Koja nam je u oba navrata obećala da će čim vidi glavnog inspektora prenijeti da smo ga zvali i da smo mu poslali mail?!

A, glavnog federalnog upravnog inspektora pitali smo je li iz Ministarstva za pravosuđe BPK stigao ikakav zahtjev za preispitvanja zakonitosti odluka u slučaju FS BPK, i ako jeste zašto ni nakon osam mjeseci taj slučaj nije riješen?

U slučaju da dobijemo odgovor od glavnog federalnog upravnog inspektora, objavit ćemo ga. No, ako je suditi po još jednom dokumentu do kojeg smo došli, radi se o klasičnoj kupovini vremena od strane političkih figura iz BPK. Naime, istom je inspektoratu sedam klubova iz Goražda dopis za provjeru zakonitosti odluka FS BPK slalo i 2016. godine. No, bezuspješno. Federalni upravni inspektorat se proglasio nenadležnim!

Prošle sedmice su obavljeni izbori u FS BPK za sve nivoe, a na kojima su izabrani mahom isti ljudi kao i do sada. U ime Izborne komisije NS FBiH da nadgleda izbore u Goraždu poslan je Vitomir Ćošković iz Posavskog kantona.

Ćošković u strukture NS FBiH dolazi iz istog županijskog saveza iz kojeg je i član Izvršnog odbora NS BiH i federalni ministar pravde Mato Jozić.

Ćošković, je inače i član Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošaljavanje, gdje ga je kandidirao HDZ, a bio je i zastupnik HDZ-a u Parlamentu BiH.

U Goražde je Ćošković otišao umjesto Ljube Franjića, predsjednika Izborne komisije NS FBiH.

Na fotografiji koju smo dobili nakon Izborne skupštine FS BPK, osim Ćoškovića i izbornih pobjednika, vidi se i Hamdo Spahić, koji je u Goražde na Izbornu skupštinu stigao ispred Izvršnog odbora NS FBiH.

Inače, Spahić je hapšen 2016. u novembru, dok je bio na čelu FK Olimpic, u akciji kodnog naziva “Pravda”, sa još 14 osoba. Proveo je mjesec dana u istražnom pritvoru. Optužnica je podignuta 2018. protiv 38 osoba, a me]u njima je i Spahić, koji je uhapšen pod sumnjom za pomaganje počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Ćošković (drugi s lijeva) i Spahić (prvo s desna) s čelnicima FS BPK nakon Izborne Skupštine održane u decembru 2020.

“Nisam bio u Goraždu, neću ići ni u Tuzlu. Išao je Vitomir Ćošković ispred Izborne komisije, a Hamdo Spahić je mislim bio ispred Izvršnog odbora NSFBiH”, kazao nam je Frljić, inače policijski službenik u Vitezu.

Na pitanje je li sve u Goraždu prošlo po slovu zakona, i je li imao priliku vidjeti izvještaj sa Izborne skupštine, Frljić je kazao:

“Ne, nisam još vidio izvještaj iz Goražda. Rečeno mi je da je sve brzo završilo i da je prošlo uredu. Ali ima prestavki, dobili smo neke žalbe”.

Ljuban Frljić na obilježavanju Dana policije u Livnu (2017.) s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom (FOTO: hdzbih.org)

Na prethodnim Izborima održanim prije četiri godine, kada je pobijedila skoro ista ekipa koja je blizu pobjede i na ovim izborima, šef Izborne komisije NSFBiH koja je nadgledala i legalizovala izborni proces bio je Nermin Kljajić, aktuelni ministar unutrašnjih poslova USK, inače stranački kolega Irfana Durića (zastupnik A-SDA u Parlamentu FBiH, privođen u akciji “VAR”, te član Izvršnog odbora NSBiH i predsjednik NS FBiH. Inače, ministar MUP-a USK-a je i prvi potpredsjednik Disciplinske komisije NSBiH.

Prošle fudbalske izbore nadgledao je aktuelni ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić / FOTO: vlada usk

Zanimljivo je da je u Goraždu Izbornoj skupštini FS BPK ovaj put prisustvovalo samo 18 delegata. Dakle ni dvije trećine od ukupnog broja delegata. No, i taj su problem “riješili” aktuelni čelnici FS BPK.

Skupština FS BPK broji 30 delegata, ali je to od 19.04.2018. potpuno nebitno za kvorum i donošenje bilo kakve odluke. Jer, u Članu 21. Statuta BPK tada je ugrađeno da broj delegata na sjednici utvrđuje i Skupštini predlaže Izvršni odbor FSBPK!

Ako smo dobro shvatili, Izvršni odbor FS BPK može predložiti Skupštini i samo tri delegata, a dovoljna su dva delegata da donesu bilo koju odluku u ime FS BPK?! I ona će biti validna?!

Najuspješniji klubovi u BPK ni ovaj put nisu učestvovali na Izborima, niti su njihovi kandidati bili na listama.

“Sve je po zakonu i Statutu”, poručuje predsjednik FS BPK Muhudin Raščić, odgovarajući na pitanje kako je s 18 delegata Izborna skupština, održana prošle sedmice, mogla donositi odluke.

U toku je završni čin brutalne borbe za fotelje u Nogometnom savezu BiH. Borbe u kojoj politika i političari igraju ključnu ulogu. U toku je svojevrsno igranje vatrom, koje bi moglo izazvati FIFA-u koja strogo zabranjuje mješanje politike u fudbal. A u BiH je politika otišla korak dalje, postala je vladar fudbala.

Nakon što su podijelili Savez na po etno – nacionalno principu i od Federalnog saveza napravili dva podjednaka entiteta, fudbalski moćnici u našoj zemlji koji nerijetko nemaju nikakve veze s fudbalom, ali itekako imaju veze s politikom i političarima, krenuli su u osvajanje novih četvorogodišnjih pozicija u fudbalskim foteljama.

Evo, kako to izgleda na primjeru FS BPK gdje politika i političari svojim potezima u zadnje četiri godine praktično potpuno kontrolišu izbor ključnih ljudi u nogometne strukture na sva tri fudbalska nivoa, kantonalnom, federalnom i državnom.

Poruka koju je Drljević slao funkcionerima SDA u kojima traži podršku za svoj izbor u NSFBiH

Poruku koju ste pročitali političkim moćnicima iz SDA u Goraždu poslao je Mirsad Drljević, aktuelni član Izvršnog odbora NS FBiH i član Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza BiH.

“Ma nemam ja prijatelju, ja ti nikad ni u jednoj stranci nisam bio, evo odma da ti kažem, ni u kakvoj u životu nisam bio”, odgovorio je prvo Drljević na upit je kontaktirao političare vezano za svoju kandidaturu u Izvršni odbor NS FBiH.

Imamo neke poruke, koje ste vi navodno slali?

“Ma ne znam šta sam slao stvarno, ali nikad nisam ni u kakvoj stranci bio.”

Nakon što smo mu pročitali poruku, Drljević je pitao:

“I, šta je tu sporno?”

Je li to vaša poruka?

“Moguće da je poruka, ali šta je sporno u toj poruci?”

Pa, to da političare obavještavate o vašoj kandidaturi u Nogometnom savezu FBiH?

“Ne znam šta je poenta toga.”

Mješanje fudbala i politike?

“Nije to mješanje, vi znate kakav je problem u Goraždu, ljudi koji nisu na vlasti u fudbalu, pokušavaju preko politike da obave neke stvari, vi znate to bolje nego ja, te iste ljude, oni njima pokušavaju da neke ljude diskredituju, među njima i mene. Zato sam ja, to su moji prijatelji, nebitno što su SDA, ja sam sve ljude u vlasti ovdje upozorio da se ne upecaju u neke radnje i priče u koje ne bi trebalo da se upecaju. Ja što sam to napisao ja vam govorim iz razloga… Ja ne znam šta je sporno tu? Mislim, napiso sam ono što mislim iskreno. Vi ste rekli da ćete doći da sjedete i saslušate neku stranu, da vam podastremo, papire, znači regularne, znači sudske, ministarstva, pa da onda da poslije toga vidite da ništa nisu upravu. Vi ako mislite da sam ja neki lopov kriminalac…”

Gospodine Drljeviću, ja to nisam rekao, niti napisao, to nije tačno…

“Ne, ne, niste o meni. Ako nađete igdje da sam ja kao Mirso Drljević negdje prekršio zakon, ja živim 54 godine u Goraždu, nikad nisam dobio krivičnu prijavu, nikad ništa, a ljudi govore kako smo lopovi i kriminalci. Volio bi da vi dođete u Goražde da vam pokažemo i onda da vi pišete šta vi hoćete, da vidite da ti ljudi lažu, petljaju, da nemaju nijedan razlog za tako nešto. Kanatonalni sud je donio osam presuda protiv njih. Oni se pozivaju na 2016. Nema nijedan milimetar da bi oni dobili. Nemoguće da svih osam sudija pogrešno radi. Ja nisam tu ništa uticao, ja smatram te ljude prijateljima. U mene porodica u Goraždu živi, u mene babo narodni heroj, zlatni ljiljan, amidža mi je zlatni ljiljan, znači ja sam taj. Osjećam potrebu da ljudima ukažem da ne nasjedaju na te neke stvar”, poručio je Drljević.

U Goražde ćemo svakako otići.

U međuvremenu, biće zanimljivo pratiti trgovinu tri “nacionalna tora” za selektorsku poziciju u reprezentaciji BiH.

Nakon što utorak Izvršni odbor NSBiH nije izabrao selektora BiH od ponuđena dva kandidata od strane Stručne komisije u sastavu Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, jedan od članova Stručne komisije obreo se u kabinetu SDA-ove ministrice u Vijeću ministara BiH Bisere Turković. Nakon iznenadnog sastanka poručeno je da je ministrica vanjskih poslova s Misimovićem razgovarala o budućnosti reprezentacije BiH?!

Fotografija koja je objavljena iz kabineta ministrice čini se otkriva da je do sastanka došlo iznenada.

Naime, prema fotografiji, Misimović je ministrici umjesto dresa s obilježjima Saveza praktično poklonio običnu majicu Adidasa. S poklona nije stigao skinuti ni etiketu.

Ko je, kako i zašto inicirao sastanak nije saopšteno.

Inače, Elvedin Begić, predsjednik NSBiH pod čijom je palicom Savez nedavno podijeljen na tri etno-nacionalna tora, dok je on sebi u Statutu osigurao uhljebljenje na još osam godina u Savezu, često se može vidjeti u društvu ministrice Turković, dok je na utakmicama reprezentacije najčešće okružen političarima iz vrha SDA.

Komentari

Autor: Edin Borovina / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.