Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bilić u West Hamu ispisuje najuspješnije stranice klupske historije

Bilic23

Hrvatski fudbalski stručnjak Slaven Bilić jučerašnjom pobjedom nad aktuelnim prvakom Engleske Chelseaom ostvario je najbolji start sezone i nastavio ispisivati najuspješnije stranice klupske historije “čekićara”.

Bilić je na početku sezone napustio istanbulsku ekipu Bešiktaš i preuzeo londonski tim West Ham United, a ni najveći fanovi nisu mogli ni slutiti start koji Bilić bilježi u engleskoj Premier ligi.

Nakon 10 odigranih utakmica, Bilićev West Ham se sa 20 bodova nalazi na drugom mjestu na tabeli, s bodom manje od lidera Manchester Cityja, što je najbolji start sezone u historiji kluba.

Popularni “čekićari” su sa BIlićem na klupi u protekla dva mjeseca ostvarili šest pobjeda i po dva remija i poraza, ali pobjede su ostvarene protiv skoro svih velikana engleskog fudbala.

Naime, West Ham je do sada ostvario pobjede nad Arsenalom, Liverpulom, Manchester Cityjem i Chelseaom, što je do sada uspijevalo samo Manchester Unitedu u najuspješnijim sezonama, a Bilićevi izabranici najavljuju da će i United “pasti”.

Prije dolaska u Englesku, Bilić je dvije sezone uspješno vodio turskog velikana Bešiktaša i bio velika zvijezda u toj zemlji. Međutim, jedino što su mu navijači u Istanbulu zamjerali jeste to što nije uspijevao pobijediti u istanbulskim derbijima protiv Galatasaraya i Fenerbahcea. U osam derbija u Istanbulu Bilć je zabilježio šest poraza i dva remija.

Da je itekako sposoban da pobjeđuje u gradskim derbijima Bilić je pokazao u West Hamu, slavivši sve tri pobjede u dosadašnjim londonskim duelima sa Arsenalom, Cristal Palaceom i Chelseaom.

West Ham je najbolju sezoni odigrao 1986. godine kada je završio kao trećeplasirani u ligi, a prošlu sezonu je završio kao 12. plasirani sa 47 bodova. Apetiti kluba i navijača svakim danom rastu, a Bilić u medijskim istupina ne dozvoljava eskalaciju euforije, već zagovara metodu igre meč po meč.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri Bilić je bio na čelu Hajduka, hrvatske reprezentacije u A selekciji i U21, te u Lokomotivu iz Moskve i Bešiktašu.