Fudbal

Anži iz Mahačkale

Bio je najbogatiji klub na svijetu sa najvećim zvijezdama, a sada se gasi

04/06/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Posljednje tri godine igrali su u trećoj ligi, a sad je izgledno da ih više neće biti

Sjećate li se ludila s Anžijem iz Mahačkale? Klub iz najvećeg dagestanskog grada ne tako davno smatrao se najbogatijim klubom na svijetu, a gazda Sulejman Karimov, sanjajući naslove u Ligi prvaka, nije štedio novac da u klub dovede najveće zvijezde poput Samuela Eto'oa, Roberta Carlosa, Williana, Lassanu Diarru, ruske reprezentativce Denisova, Kokorina i Žirkova, dok je na klupi sjedio legendarni Guus Hiddink.

Za njih je 2013. godine nastupao i tadašnji kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić došavši iz Seville.

Ali, ta su vremena prošlost, a ruski mediji objavili su kako Anži nije uspio dobiti licencu za takmičenje u trećem razredu ruskog nogometa te da će se najvjerovatnije ugasiti.

Zlatne godine kluba bile su od 2010. do 2014. godine kada je imao sve gore navedene zvijezde, a milijarder Kerimov u Rusiju ih je namamio izdašnim ugovorima. Samuel Eto'o tako je zarađivao 20 miliona eura godišnje, što je u to doba bila najveća plaća u nogometu.

No 2014. je uslijedio raspad. Kerimov je zapao u finansijske probleme i odlučio prestati u klub ubrizgavati milione te je prodao najveće zvijezde. Posljednje tri godine igrali su u trećoj ligi, a sad je izgledno da ih više neće biti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.