Fudbal

Philip Mulryne

“Bio sam nesretan”: Bivši igrač Manchester Uniteda danas je svećenik

13/01/2023
Foto: Screenshot/Twitter

Bio je i reprezentativac Sjeverne Irske, za koju je nastupio 27 puta

Philip Mulryne (45) bio je perspektivni stoper Manchester Uniteda, u čiju je školu došao 1992. kao 14-godišnjak. Na Old Traffordu zadržao se sve do 1999. godine, nakon čega je otišao u Norwich, u kojem je proveo šest godina. Ondje je skupio 161 nastup, postigao 18 golova te zaigrao i u Premier ligi. Bio je i reprezentativac Sjeverne Irske, za koju je nastupio 27 puta.

Tokom posljednje godine u Norwichu okrenuo se vjeri. Nogomet je igrao još tri godine u Cardiffu, Leyton Orientu i King’s Lynnu, a zatim se kao 30-godišnjak odlučio umiroviti i školovati se za svećenika.

Zaređen je 2017. godine, a sada se u intervjuu za Daily Star prisjetio kako se odlučio na to.

“Sve je počelo tokom moje posljednje godine u Norwichu. Postao sam nezadovoljan cijelim stilom života. Mi nogometaši imamo prekrasan život i bio sam vrlo privilegiran, ali sam shvatio da osjećam prazninu. Bio sam šokiran zašto nisam sretan kada imam sve što mladi žele”, rekao je pa dodao:

“To me pokrenulo na ponovnom putu istraživanja svoje vjere, vjere koju sam imao kao mladić. Odlučio sam vratiti se kući nakon godinu dana i tada se sve okrenulo. Počeo sam volontirajući u prihvatilištu za beskućnike. Odlazio sam na misu i bio redovan na molitvama. Vjera me opet ispunila. Nogomet donosi uspone i padove, a u vjeri je bilo nešto što mi je uvijek davalo stabilan osjećaj zadovoljstva.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.