Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Boro Cvetković

Bivši as Dinama i Zvezde: Na Grbavici je bilo kao po vatri da hodaš

boro svetkovic

Željo je uvijek imao dobar tim, igrali su grubo, bezobrazno… To ne znači da su bili loši momci, nego im je stil bio takav

Fudbaleri Dinama i Crvene zvezde mučili su se u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona, ali su ostvarili cilj i plasirali se u narednu rundu. Nekadašnji centarfor oba kluba Boro Cvetković vjeruje da će naš region i ove sezone imati svoje predstavnike u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog takmičenja.

„Ispratio sam obje Zvezdine utakmice. U prvoj je bez većih problema opravdala ulogu apsolutnog favorita u meču protiv tima sa Gibraltara. Ova druga protiv Tirane djeluje dosta zabrinjavajuće. Ruku na srce, igrači su bili pod ogromnim pritiskom, znali su da eventualni kiks vuče sa sobom nesagledive posljedice. To se odrazilo i na igru, ali je bilo očigledno da je kvalitet na strani srpskog šampiona. Albanci su pružili maksimum, trčali, borili se… Shvatili su ovo kao jedinstvenu priliku da uđu u istoriju albanskog fudbala. Vidjela se razlika u voljnom momentu. Najvažnije da je Zvezda smogla snage da postigne taj jedan gol koji je na kraju i riješio pitanje pobjednika. U nastavku takmičenja mora daleko ozbiljnije, ukoliko želi i treću sezonu zaredom da bude u kremu evropskog fudbala“, rekao je Cvetković.

U ovom timu Crvene zvezde teško je naći pojedinca koji svojim fudbalskim perfomansom podsjeća na Boru Cvetkovića.

„Svi smo različiti, svako od nas posjeduje neke svoje karakteristike koje ga čine dobrim igračem. Katai je fenomenalan igrač, vidi se da odskače u domaćem prvenstvu. Meni se mnogo dopada El-Fardu Ben, koji nažalost nije igrao u Albaniji. Umije da zatrese mrežu iz svih mogućih pozicija. Tomanea znamo od prošle sezone, radi se o iskusnom napadaču i drago mi je što je proradio u pravom trenutku. Nadvisio je kompletnu odbranu Tirane i postigao taj pobjedonosni gol. Ne bih imao ništa protiv da upravo Portugalac bude čovjek odluke i protiv Omonije“, istakao je Cvetković.

Za razliku od Zvezde, Dinamo se znatno duže od 90 minuta znojio i strepeo za plasman u narednu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona.

„Nisu imali sreće u žrijebu. Iako su bili nosioci, morali su u goste izuzetno nezgodnoj ekipi Kluža. Rumuni su čak imali šut za pobjedu, ali je njihov najiskusniji fudbaler veoma loše izveo penal. Prošle sezone sam bio oduševljen kvalitetom Dinamove ekipe. Nisam pažljivo ispratio ovaj prelazni rok, ali ne vjerujem da je bilo nekih bitnih promjena i uvjeren sam da će ’modri’ opet igrati bitnu ulogu na domaćoj i međunarodnoj sceni. Gledao sam ih uživo na Maksimiru protiv Atalante, deklasirali su ekipu koja je kasnije dogurala među osam najboljih na kontinentu“, kazao je Cvetković.

Ima Boro Cvetković i u Dinamovom timu svoje ljubimce.

„Kada sam vidio na koji način je mali Oršić levom nogom prihvatio pas, a desnom postigao gol protiv Atalante, odmah sam rekao ’ovo je pravi igrač’. On je na toj utakmici bio trostruki strijelac, a ja sam na osnovu jednog poteza shvatio da se radi o momku vanserijskih fudbalskih kvaliteta. Dopada mi se i Bruno Petković, snažan je i robustan, kada se zagradi ne može mu niko ništa. Pravi onaj špic-razbijač. Umalo da zaboravim Dominika Livakovića, vrlo je talentovan golman. Bez obzira na ovu grešku protiv Kluža, to se dešava i mnogo zvučnijim imenima. Pogledajte kakve je kikseve pravio De Hea prošle sezone, pa i dalje važi za jednog od najboljih golmana na svijetu“, smatra Cvetković.

Ukoliko prebrode treće kolo, žrijeb bi u plej-ofu Lige šampiona mogao konačno da spoji dva omiljena kluba Bore Cvetkovića.

„Više od svega bih volio da dođe do duela Dinama i Crvene zvezde. Stalno pričamo o Regionalnoj ligi, šta bi bilo kad bi bilo. Možda je kucnuo čas da se izmjerimo i da konačno vidimo ko je bolji. Nema sumnje da bi fudbalski okršaj dva najpopularnija tima Hrvatske i Srbije izazvao ogromnu pažnju u čitavom regionu. Mislim da će Zvezda i Dinamo dizati formu kako sezona bude odmicala i da će te najvažnije utakmice igrati mnogo bolje od ovih koje smo gledali u Rumuniji i Albaniji“, rekao je Cvetković i iskoristio priliku da pomene još jednog fudbalera sa ovih prostora koji na njega ostavlja izuzetan utisak:

„Kolarov je za mene vrhunski fudbaler i mislim da će Inter napraviti pravi potez ukoliko uspije da ga dovede iz Rome. Radi se o jednom od najboljih defanzivaca italijanske lige, imponuje harizmom i njegove liderske sposobnosti mogu da budu ključni faktor u ekipi koja ima šampionske ambicije. Ne samo da pokriva više uloga u timu, već je veoma koristan za stvaranje pozitivne atmosfere u svlačionici. Čuo sam za podatak da Inter od aprila 2018. godine nije postigao gol iz slobodnog udarca, tako da bi Srbin i po tom osnovu dobrodošao četi Antonija Kontea. Pratio sam ga još u vrijeme dok je bio u OFK Beogradu, mislim da je prelaskom u Lacio napravio potez karijere jer je u Italiji usavršio defanzivu, jedini segment igre koji mu nije bio na najvišem nivou“.

Lane s Korane, kako ga je zvao radio-reporter Ivo Tomić, svojevremeno je bio nerešiva enigma za najbolje defanzivce bivše Jugoslavije, a specijalno za Anadolu Agency (AA) otkrio je ime stadiona na kome nikako nije voleo da gostuje:

„Protiv Partizana su me čuvali Isa Sadriju, Vlada Vermezović, Mića Radović… Uvijek su to bili žestoki dueli, sa Radovićem sam i dan danas veliki prijatelj. Generalno, sa svim igračima ’crno-bijelih’ sam ostao u izvanrednim odnosima. Prije izvjesnog vremena su me zvali na neku večeru, za stolom su sjedili sve sami Partizanovci. Vlado Čapljić često navraća u moju školicu fudbala, pijemo kafu, pričamo o fudbalu. Nikada nisam volio da igram na Grbavici, to ti je kao po vatri da hodaš. Željo je uvijek imao dobar tim, igrali su grubo, bezobrazno… To ne znači da su bili loši momci, nego im je stil bio takav. Ne sjećam se da li sam ikada pobijedio na Grbavici. Izvučemo bod i pjevamo“.