BiH

Po prijavi policajca

Muriz Memić pozvan na sud zbog nenajavljenog skupa iz 2018. godine

01/09/2020

Porodica Memić već četiri i po godine čeka pravdu i traga za istinom o smrti Dženana Memića

Na Općinskom sudu u Sarajevu sutra je zakazano ročište Murizu Memiću po prijavi policajaca Policijske uprave Centar zbog nenajavljenog okupljanja 5. oktobra 2018. godine.

“Druga policijska uprava, iz Općine Centar, podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jer nije podnesena prijava za održavanje mirnog okupljanja, 05.10.2018. godine. U potpisu zahtjeva je Vahid Bakija, koji je bio komandir saobraćajne jedinice kada je sakriveno ubistvo Dženana Memića. Na isti taj dan, 5. oktobra 2018. godine, podnijeli smo krivične prijave protiv istih policajaca koji su podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Mi smo spremni snositi odgovornost zbog nenajavljenog mirnog okupljanja, ispoštovati odluku koju sud donese ali isto tako tražimo da zakon bude jednak za sve, i da se konačno pred lice pravde izvedu ubice našeg Dženana. Za to se borimo i odustati nećemo”, napisala je Arijana Memić, sestra Dženana Memića.

Porodica Memić već četiri i po godine čeka pravdu i traga za istinom o smrti Dženana Memića. Ni dva sudska postupka nisu otkrila kako je zadobio povrede mladić u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji dok je bio u društvu Alise Mutap. Iako ključni svjedok Mutap se samo jednom pojavila na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću koje je Kantonalni sud u Sarajevu dva puta oslobodio optužbi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja. Sud je zaključio da nema dokaza da se te noći uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na Dženanu Memiću ne odgovaraju onima koje su tipične pri naletu vozila na pješaka.

Upravo po prijavi od 5. oktobra 2018. godine koju je Memić podnio Tužilaštvu BiH protiv više od 40 osoba među kojima je veliki broj odgovornih policijskih službenika u tom periodu, otvorena je istraga za organizirani kriminal. Istragom je obuhvaćeno više osoba koje su bile uključene u slučaj Dženan Memić.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.