Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nepravomoćna presuda

Bivši hrvatski nogometni sudija osuđen na zatvorsku kaznu: Iz kluba izvukao milione

PXL_030323_98614559
Detalj iz sudnice prilikom objava nepravomoćne presude Sinovčiću (u sredini) i drugima / FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Za druge optužbe su Sinovčić i ostali okrivljeni oslobođeni

Na Županijskom sudu u Zagrebu zadarski poduzetnik i nekada poznati hrvatski nogometni sudija Reno Sinovčić i otac hrvatskog ministra regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Šime Erlića, Novica Erlić proglašeni su krivim zbog afere Ribar u kojoj su stekli nezakonitu zaradu. Sinovčić se pojavio na sudu, dok Erlić nije.

Uz Sinovčića i Erlića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaj, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadra Dalibor Zebić.

NK Zadar je u malverzacijama oštećen za 41 miliona kuna (preko 10 miliona KM), koliko je protivpravno stekao Sinovčić za udjele u klubu. Sinovčić mora NK Zadru platiti 5,6 miliona eura. Poreznici su oslobođeni optužbi da su pogodovali Sinovčiću u postupku naplate poreznog duga.

Prema nepravomoćnoj presudi, Sinovčić je kriv i za izvlačenje novca iz Voxa i osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine i osam mjeseci.

Erlić je osuđen na 11 mjeseci zatvora. To mu je zamijenjeno radom za opće dobro. Zebić je dobio 10 mjeseci rada za opće dobro.

Za druge optužbe su Sinovčić i ostali okrivljeni oslobođeni.

Novicu Erlića, oca aktuelnog hrvatskog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 miliona kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.