Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blatter: Bivši predsjednici Francuske i Njemačke lobirali za Katar

Sepp-Blatter

Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije FIFA-e Sepp Blatter tvrdi da su bivši predsjednici Francuske i Njemačke Nicolas Sarkozy i Christian Wulff direktno uticali na delegate svojih država da glasaju da Katar bude domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za njemački list “Welt am Sonntag” Blatter tvrdi da je on proglašen za “žrtvano jagnje” za navodne afere tokom izbora domaćina Mundijala 2022. godine, ali da su za to odgovorni drugi ljudi.

Ističući da je Izvršni odbor FIFA-e izglasao Katar za domaćina tog prvenstva i da je ta institucija odgovorna za sve eventualne propuste, Blatter je kazao da je tom glasanju prethodila i politička kampanja.

“Gospoda Sarkozy i Wulff su testirali svoj uticaj na delegatima svojih zemalja. Zato sada imamo Katar za domaćina. Oni koji su to izglasali sada trebaju i snositi odgovornost”, poručio je Blatter.

Wulff je navodno čelnicima Njemačkog fudbalskog saveza (DBF) skrenuo pažnju da bi za nastavak dobrih ekonomskih odnosa Njemačke i Katara bilo dobro da Katar bude organizator Mundijala 2022. godine.

Isti izvor navodi da je bivši čelnik DBF-a Theo Zwanziger potvrdio da ga je lično zvao bivši predsjednik Wulff, ali da ga je isključivo pitao kakve su šanse Katara na tim izborima.

S druge strane, Wulff je u svojim spisima već ranije negirao slične tvrdnje o umiješanosti u rad DBF-a.