Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blatteru i Platiniju prijeti višegodišnja suspenzija

Blatter Platini

Čelni ljudi svjetskog i europskog nogometa, Sepp Blatter (79) i Michel Platini (60), mogli bi biti suspendovani na više od šest godina, tvrdi jedan od članova Etičke komisije FIFA.

Spomenuti je dvojac, podsjećamo, trenutno suspendovan na 90 dana zbog sumnjive isplate od dva miliona švicarskih franaka koliko je Blatter 2011. dao Platiniju zbog njegovog navodnog savjetničkog rada devet godina ranije. Obojica su se žalila na privremenu suspenziju koja se može produžiti na dodatnih 45 dana.

Prema pisanju Daily Maila, istraga oko sporne uplate je pri kraju, a Etička komisija želi zaključiti slučaj čim prije. Budu li proglašeni krivima, Blatteru i Platiniju prijeti drastična kazna.

“Suspenzija na 90 dana je bila samo privremena odluka, svojevrsna šok-mjera. Konačnu odluku želimo donijeti prije Božića, tako da imamo čistu situaciju prije predsjedničkih izbora u FIFA u februaru”, pojasnio je Daily Mailu izvor iz Etičke komisije.

Blatter i Platini bi mogli biti proglašeni krivima zbog sukoba interesa, a zbog istog je razloga bivši dopredsjednik FIFA Chung Mong-Joon prošli mjesec suspendovan na šest godina. Čileanac Harold Mayne-Nichols, šef inspekcije za svjetska prvenstva 2018. i 2022., kažnjen je, pak, sa sedam godina zabrane obavljanja dužnosti zbog sukoba interesa.

“Ti slučajevi su naznaka kakvu bi kaznu mogli dobiti Blatter i Platini. A mogla bi biti i duža”, dodao je izvor iz Etičke komisije.