Premijer liga BiH

Borac sa dva penala u finišu utakmice pobijedio Krupu

jovo-lukic-borac

Fudbaleri Borca slavili su protiv Krupe na gostovanju u 17. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine rezultatom 3:1

Iako se to nije očekivalo, Krupa je znatno bolje otvorila meč i njoj su pripale uvodne minute. Vrlo opasan bio je Mihael Modić, ali njegovi pokušaji nisu promijenili rezultat na startu.

Prvih pola sata igre u potpunosti je pripalo domaćem timu, a onda Borac iz prve prilike dolazi do vodstva. Jovo Lukić je u 35. minuti izašao sam ispred Kolaka, zaobišao ga je i pogodio za vodstvo Borca. Do kraja prvih 45 minuta više nije bilo uzbuenja u nastavku.

Prvu šansu u nastavku imali su gosti. Rezervista Meleg je dobio odličnu povratnu loptu od Subića, ali je iz izgledne pozicije šutirao direktno u ruke Kolaka. Nakon sat vremena igre pokušao je za goste i Goran Zakarić iz slobodnog udarca, ali njegov šut odlazi preko gola.

Nakon toga Krupa se ponovo probudila i došla do zasluženog izjednačenja. Prvo je Cruz u posljednjem trenutku izblokirao udarac Muamera Svrake, a onda su domaći poravnali.

Igrao se 64. minut kada lopta, nakon sjajne akcije domaćih, dolazi do Aćimovića koji sjajnim golom, tačnije lob udarcem matira Pavlovića.

Taj gol malo je razbudio fudbalere Borca koji su krenuli ofanzivnije, ali do izglednijih prilika nisu mogli. Izdvojit ćemo dva pokušaja Almedina Ziljkića sa nešto veće udaljenosti. Prvo je u 69. minuti šutirao tik pored desne stative gola Kolaka, a onda je 10 minuta kasnije gađao direktno u golmana domaćih.

Borac je, ipak, u posljednjih 10 minuta odigrao nešto bolje i došao je do pobjede. Prvo su gosti u 81. minuti imali nevjerovatnu priliku. Kolak je nekako odbranio Zakarićev udarac, a lopta dolazi do mladog Čavića koji je promašio prazan gol.

Ipak, u sljedećem napadu gosti su dobili penal. Makitan je srušio Zakarića koji je i sam preuzeo odgovornost i pogodio za vodstvo. Konačan rezultat postavio je Meleg, ponovo sa bijele tačke za 1:3, čime se Borac vratio na pobjedničke staze nakon dva meča bez trijumfa.

Mladost je ostvarila veoma važnu pobjedu na Otoci, protiv jednog od konkurenata u borbi za opstanak. S druge strane, igračima Olimpika preostaje tek da se pitaju kako nisu ništa izvukli iz meča u kojem su imali brojne prilike.

Nakon početnog ispitvanja snaga, gosti u vodstvo dolaze u 16. minuti. Amer Hiroš je istrčao sam pred golmana Adnana Hadžića i rutinski poentirao za 1:0.

Nakon toga, Olimpik otvorenijeg garda kreće prema šesnaestercu protivnika. Počele su se redati šanse domaćih, da bbi u 30. minuti Lekanić topovskim udarcem pogodio stativu, a stopostotnu priliku šest minuta kasnije propušta Osmanović kojem je vratar gostiju Bukvić praktično loptu ostavio ispred nogu, ali kapiten Vukova je šalje iznad gola.

U drugom poluvremenu domaći su još agresivniji, da bi u 54. minuti Lekanić ponovo pogodio prečku! Zatim seriju dobrih šansi propuštaju Milović i Šišić, da bi kazna promašaje uslijedila tri minute prije kraja kada Dedić trese mrežu Olimpika za 0:2, što se ispostavilo kao konačan rezultat utakmice.