Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. predstavnik

Borac savladao B36 Torshavn u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu

borac

Fudbaleri Borca uspjeli su da sa 2:0 da danas u Modriči savladaju ekipu B36 Torshavna s Farskih Otoka. Bio je to prvi meč prvog pretkola Konferencijske lige, Borac je opravdao ulogu apsolutnog favorita, ostvario siguran trijumf te napravio veliki korak ka prolasku dalje

Pobjedu su Banjalučanima donijeli Benjamin Tatar i Nedeljko Piščević, koji su bili strijelci golova, a treba reći da je Piščević zaista odigrao odličnu utakmicu, bio najbolji igrač na terenu i najavio da će biti pojačanje za Borac. Uz to treba pohvaliti i sjajnu partiju 18-godišnjeg Envera Kulašina, koji je s klupe unio mnogo živosti u igru Borca u finišu, no, krenimo od početka.

Pomalo rezervisano i suzdržano ušla je ekipa Borca u ovu utakmicu protiv totalnog autsajdera, te smo na startu vidjeli potpuno nepovezanu igru bh. predstavnika. U prvih osamnaest minuta se nije desilo apsolutno ništa vrijedno pomena, a onda se ekipa Nenada Lalatovića probudila.

Prvi šut u okvir gola u 19. minuti je uputio Jovo Lukić, ali bilo je to traljavo i bezopasno po golma gostiju.

U 20. minuti je pokušao zaprijetiti i Milan Spremo, ali golman hvata loptu i nakon njegovog pokušaja.

Samo minut poslije gosti su imali mnogo sreće. Nedeljko Piščević je raspalio po lopti sa preko dvadeset metara te uzdrmao prečku. Odbijenu loptu je glavom u mrežu pokušao proslijediti Lukić, ali ispriječio se sjajno golman Lamhauge.

Nakon pola sata igre Benjamin Tatar s desne strane centrira, a Lukić glavom šutira preko gola.

Nekoliko minuta poslije Tatar pravi potpuno bespotreban prekršaj na ivici kaznenog prostora sa desne strane, te daje šansu gostima, koja je na sreću ne koriste, a Borac u sljedećem napadu stiže do vodstva.

Pogriješio je tada golman gostiju Lamhauge koji je, umjesto da loptu hvata, istu jako loše boksovao, a potom ju je u gol poslao Tatar za 1:0.

U sudijskoj nadoknadi su gosti mogli do poravnanja, imali su situaciju tri na dva, ali su se spetljali.

Prvu priliku u nastavku Borac je imao u 53. minuti, kada je glavom na ubačaj Dejana Melega šutirao Marko Gajić, ali neprecizno. Veliku šansu je u 59. minuti propustio Zakarić, koji nakon dodavanja Melega s 11 metara šalje loptu nebu pod oblake.

U 73. minuti je na trenutak nastupio muk na stadionu u Modriči, pošto su gosti imali najbolju šansu na utakmici. Odbila se lopta nakon kornera do Nielsena koji s desetak metara šutira malo pored stative.

Kazna goste stiže u 84. minuti kada sjajni Piščević glavom trese mrežu B36 nakon ubačaja Aleksandra Subića. U samom finišu je šansu imao i Lukić, ali je izblokiran, a i gosti su zaprijetili u još jednom navratu. Šut Solheima s ivice kaznenog prostora odbranio je Bojan Pavlović.

Treba još reći da je mnogo živosti u igru Borca unio ulazak 18-godišnjeg Envera Kulašina, koji je zadavao nevjerovatne probleme Faranima. Kreirao je nekoliko šansi, ali ostale su neiskorištene i završilo je 2:0.

Revanš na Farskim Otocima se igra sljedećeg četvrtka.

Borac – B36 Torshavn 2:0 (Tatar 37’, Piščević 84’)

Stadion Dr. Milan Jelić (Modriča). Gledalaca. 4.500. Žuti kartoni: Lalatović, Gajić (Borac); Nielsen, Brimsvik, Heinesen (B36)

Borac: Pavlović, Andrić, Gajić, Vojnović, Spremo (od 80. Subić), Begić, Meleg (od 75. Kulašin), Pišćević, Zakarić (od 75. Mrkaić), Tatar, Lukić.

B36 Torshavn: Lamhauge, Agnarsson, Nielsen, Nattestad, Solheim, Enevoldsen, Jacobsen, Przybylski, Egilsson, Hoholt, Agnarsson.