"goal"

Bosanac, Srbin i Hrvat među najvećim promašajima Reala

New Project – 2022-06-19T103220.056

Nižući poznata imena koja su dolazila u Real, Goal navodi primjere Nicolasa Anelke (iz Arsenala za 34.5 miliona eura 1999.), Danila (iz Porta za 31.5 miliona eura 2015.)…

Nogometni portal Goal popratio je informaciju da se Real Madrid želi riješiti Luke Jovića popisom igrača za koje smatra da su bili razočaranja u transfer politici kluba, a time i jedni od najvećih promašaja u istoriji španskog velikana. Na popisu se nalaze i po jedan Hrvat, Srbin i Bosanac.

Nižući poznata imena koja su dolazila u Real, Goal navodi primjere Nicolasa Anelke (iz Arsenala za 34.5 miliona eura 1999.), Danila (iz Porta za 31.5 miliona eura 2015.), Kake (iz Milana za 65 miliona eura 2009.), Edena Hazarda (iz Chelseaja za 120 miliona eura 2019.), potom još neke, a među njima i Roberta Prosinečkog, Luku Jovića i Elvira Baljića. Evo šta su za tu trojku napisali.

Robert Prosinečki (iz Crvene zvezde za 15 miliona eura 1991.)

“Velike stvari očekivale su se od jednog od najfinijih talenata koji su ikad stigli s Balkana, darovitog veznjaka koji je upravo pomogao Crvenoj zvezdi da osvoji Evropski kup. Vrhunac trogodišnje karijere u Madridu bio je njegov gol u El Clasicu Barceloni, a i to je bilo zasjenjeno činjenicom da je potpisao za Katalonce 1995. To da se i ondje nije dokazao bila je mala utjeha frustriranim navijačima”, piše Goal.

Luka Jović (iz Eintrachta za 66 miliona eura 2019.)

“U sezoni 2018./19. izgledao je kao sljedeća velika napadačka zvijezda Evrope. Napadač rođen u Bijeljini koji igra pod zastavom Srbije, zabio je 10 golova u 14 utakmica Evropa lige za Eintracht i impresionirao u Bundesligi. To je uvjerilo Madrid da plati pretjeran iznos za igrača koji je bio na posudbi u Frankfurtu iz Benfice, što je rezultiralo složenim dvostrukim transferom za Jovića koji je potpisao za njemački klub prije nego što je sljedećeg dana potpisao za Madrid. Jović nije dokazao da se isplatio muke, a Srbin je sad na pragu prelaska u Fiorentinu nakon samo tri gola u 51 utakmici za Real.”

Elvir Baljić (iz Fenerbahčea za 26 miliona eura 1999.)

“John Toschak bio je impresioniran Bosancem dok je radio u Turskoj i nagovorio je Madrid da plati tada šokantno visoku cijenu za napadača. Baljićevom nadanju da će ostaviti trag u Španiji nije pomogla ozljeda koljena koju je dobio brzo nakon dolaska, no i kad je bio spreman nije izgledao kao da pripada najvišem nivou pa je, nakon samo jedne sezone i jednog gola u La Ligi, vraćen u Fenerbahče na posudbu.”