Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruka ili kriminal: NSBiH nagradio suca utakmice Radnik – Zrinjski

bandic

Na sjednica Komiteta za sudije i suđenje NS/FS BiH održanoj danas Sarajevu analizirano je suđenje na utakmicama 7., 8. i 9. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine

Na sjednici je odlučeno da se glavni sudija utakmice IX kola Radnik-Zrinjski, Antoni Bandić iz Gruda zbog propusta u suđenju skida sa liste sudija Premijer lige za tekuću sezonu, kao i za sezonu 2017/2018.

Podsjećamo, Bandić je u spomenutoj utakmici odlučio pobjednika u 93. minutu, a po svemu sudeći i šampiona BiH.

Ako se zna da samo UEFA-a nagrađuje bh. prvaka sa milion KM, plus novac od učešća u kvalifikacijama za Ligu prvaka, da se naslutiti kako sucu Bandiću ova kazna vjerovatno neće teško pasti. Naprotiv, ove je sezone odlučivao o tome ko postaje šampion BiH, a naredne će odlučivati ko ulazi u Premijer ligu BiH, a ko ispada iz Prve lige FBiH.

Postavlja se pitanje zašto je očiti kriminal suca iz Gruda tako tretiran od strane nadležnih iz Saveza, pogotovo ako se zna da su mu pomoćni suci u sudačkoj nadoknadi nekoliko puta govorili da promjeni odluku, odnosno da penala nije bilo, na što je Bandić samo hladno odgovorio – ja sam glavni sudija, moja je zadnja.

Odgovor se krije u onome što se dešavalo nekoliko dana prije utakmice. Naime, iako Bandić nije trebao biti delegiran da sudi meč u Bijeljini, stigla je naredba iz samog vrha NSBiH da on mora suditi utakmicu. I naravno, odsudio je, a sudeći prema današnjoj odluci nadležne komisija, baš onako kako se od njega očekivalo.

Cirkus od bh. fudbala ide dalje, gledaćemo ga i iduće sezone, to je sigurno. Prije toga, treba reći i da je priča o navodnim ostavkama prvog čovjeka NSBiH Elvedina Begića i njemu odanih kadrova, kako se i očekivalo, bila samo bacanje prašine u oči ostatku sportske javnosti u BiH. Bandić je na najbezobrazniji mogući način obavio zadatak u Bijeljini, a da stvar bude gora javnost je to vidjela na tv ekranima, pa je priča o ostavkama bila očito jedino što je u tom trenutku palo na um čelnicima Saveza kako bi se barem malo amortizovao bijes javnosti.