Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buffon na današnji dan prije 20 godina debitovao u Seriji A

gianluigi-buffon-buffon-debut_3378641

Na današnji dan prije 20 godina Gianluigi Buffon (37), golman torinskog Juventusa i reprezentativac Italije debitovao je u profesionalnom fudbalu.

Sa 17 godina Buffon je dobio priliku da 19. novembra 1995. godine brani gol Parme u utakmici sa Interom. Uspio je sačuvati svoju mrežu netaknutom i tako nagovijestio svoju blistavu golmansku karijeru tokom koje je oborio niz rekorda. Jedan od njih je vezan za reprezentaciju. Buffon je sa 154 nastupa postao igrač sa najviše nastupa u istoriji “azzura”.

“Bilo je to prelijepo putovanje. Mnogo sam se promijenio u ovih 20 godina. U početku sam bio dječak sa svim vrlinama i manama mladog čovjeka. Sada sam odrastao čovjek, mnogo zreliji i nadam se da neću praviti ogromne greške do kraja karijere”, rekao je nedavno Buffon za italijanske medije i nastavio:

“Mnogi me nazivaju legendom. Nisam ja nikakva legenda. Legende imaju neke neljudske osobine i ne volim taj izraz. Ja sam sportista, dušom i srcem u dobrom i lošem, na drugima je neka sude o meni. Smatram da sam fudbaler, koji je obilježio dio istorije u Italiji i Evropi, ali legenda se postaje kada umrete. Nadam se da je taj trenutak jako daleko.”

Buffon je jedan od samo tri igrača koji su igrali na pet svjetskih prvenstava. Osim njega to su uspjeli Meksikanac Antonio Carbajal i Nijemac Lothar Matthaus. U čak 251 utakmici italijanske Serie A nije primio gol, po čemu je najbolji golman svih vremena.

U bogatoj karijeri nosio je dres samo dva kluba, Parme za koju je odigrao 169 utakmica i za Juventus čiji gol je branio u 434 navrata.