Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mještani Sokolja i dalje u strahu i nevjerici: Ništa nam još nije jasno (FOTO)

BiH

Strah u Sokolju

Mještani Sokolja, naselja u Sarajevu u kojem je živio 35-godišnji Enes Omeragić, koji je sinoć ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, a potom izvršio samoubistvo u svojoj kući u tom naselju, i dalje su u nevjerici.

Omeragićevu kuću još uvijek obezbjeđuju policijske snage, dok mještani u okolnim uličicama prepričavaju jučerašnji događaj.

Amra Muharemović kaže kako je poznavala Omeragića, budući da su živjeli u blizini.

“Koliko ga znam, nije bio radikalan, to je laž sigurno, jer bio je na svom mjestu stvarno. Opet, da ga neko nije uznemiravao, on to ne bi uradio, sigurno. Možda mu je neko prijetio, ko zna

“Poznavali smo Enesa, bio je miran dečko. Izenanadilo nas je sve”, kazala je Muharemović.

Prema njenim riječima, cijelo naselje sinoć je bilo blokirano, do ranih jutarnjih sati: “Bila je grozna noć, bilo je sve blokirano.”

Omeragića je poznavala i komšinica Jasmina Tulović, koja je istakla kako joj je još uvijek teško povjerovati da je počinio ubistvo, a potom i samoubistvo.

“Poznavala sam ga, momak je na svom mjestu bio, bez ikakvih problema, nije agresivan bio, da je nekoga ugrožavao. Živio je sam u prizemlju. Ima oca, brata na spratu, ima i nanu koja živi tu, ona ga je pomagala, hranila ga. Djeci je uvijek davao, kad je imao para, kupi im čokoladu, šokirana sam otkako sam čula. Sve komšije su šokirane, nije nam jasno zbog čega i kako”, kazala je Tulović.

Policija je sinoć potvrdila kako je Omeragić počinio samoubistvo u svojoj kući aktiviranjem eksplozivne naprave. Tulović kaže kako je jaka detonacija odjeknula je naseljem.

“Bila sam u kući i čula sam da se nešto desilo, da je puklo, iz kuće niko nije smio izaći. Nisam mislila da je neko sam sebe ubio, mislila sam da se nešto drugo desilo”, istakla je.

Dodaje kako ne vjeruje medijskim natpisima da je riječ o “teroristi”.

“Koliko ga znam, nije bio radikalan, to je laž sigurno, jer bio je na svom mjestu stvarno. Opet, da ga neko nije uznemiravao, on to ne bi uradio, sigurno. Možda mu je neko prijetio, ko zna”, kaže Tulović.

Kladionica u Rajlovcu, u blizini kasarne Oružanih snaga BiH, u kojoj se sinoć dogodilo ubistvo dvojice vojnika, danas je zatvorena, a osiguravaju je pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

[yuzo_related]

Lokalni mještani, koji nisu željeli govoriti pred kamerama, u neformalnom razgovoru sa novinarom AA kazali su kako je cijelo naselje u nevjerici nakon sinoćnjeg događaja. Napadača su, uglavnom, poznavali iz viđenja.

Kada je jučer sa automatskom puškom krenuo prema kladionici, u tom trenutku se u njoj nalazilo sedam osoba. Prema riječima mještana, u kladionici su ostala dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH i radnica kada su se začuli rafali, dok su ostali istrčali.

Istraga o sinoćnjem događaju je u toku, a vodi je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, izjavio je da je ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu okvalifikovano kao čin terorizma. Dodao je kako će daljom istragom biti utvrđene sve okolnosti vezane za počinitelja ovog kaznenog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv.