Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kuda ide fk sarajevo?

Buljubašić: Da smo imali para mogli smo kupiti Čatakovića ili Hadžića

buljubac

Iskoristio bih priliku da osudim svaki oblik nasilja prema našim igračima. Svjesni smo pritiska, ali ovo već prelazi granicu, rekao je Kasum

Nguyen Hoai Nam, većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo, putem video snimka obratio se na današnjoj pres konferenciji na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, koja je održana povodom jučerašnjeg incidenta navijača u Trening centru u Butmiru.

Vijetnamac se prvo izvinio navijačima i iskazao žaljenje zbog toga što bordo klub nije osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, ali osudio je napad navijača na igrače Sarajeva.

“Veoma sam tužan što nismo prvaci ove sezone, ali to je fudbal. Zbog Covida ne mogu biti tu. Izvinjavamo se svim navijačima. Međutim, fizički napad na igrače je neprihvatljiv”, rekao je Nam.

Buljubašić: Dolaskom Nama izgubila se ta strategija

Sabrina Buljubašić, direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo, govorila je o tranzicijskom periodu od Tana do Nama.

“Što se tiče naših finansija, napravili smo platne kategorije. Napravili smo neki sistemu sezoni 2016/17. Srezali smo troškove. Tan je poslao milion eura, iako je bilo planiralo da pošalje tri miliona. Akademci su morali igrati po svaku cijenu. Našli smo neki kompromis. Nismo dovodili skupa pojačanja”, rekla je Buljubašić, te je dodala:

“Dolaskom novog investitora, prešli smo tu strategiju. Dovodili su se igrači koji su možda bili preskupi. Čovjek je kupio svoja glasačka prava. Nisam se uvijek slagala. Imam i pismeno šta sam mu odgovarala. Ipak, ja sam osoba koja izvršava njegove naredbe”.

Na pitanje ko je odgovoran za loš prelazni rok, direktorica je rekla:

“Da smo imali para mogli smo kupiti Hamzu Čatakovića ili Nedima Hadžića. Mogli smo možda bolje odraditi prelazni rok. Od kada sam ja tu, nije se desilo da se dovode igrači bez analize stručnog štaba ili koordinatora za sport. Ja tu ne odlučujem. Mogu dati svoje mišljenje”.

“Radili smo na sistemu budžeta, koji je toliko duboko analiziran, da ako je planirano npr. 100 flaša vode, a želimo 101 moralo se tražiti posebno odobrenje od investitora. Nisam se slagala za neke igrače. Imam napismeno sve. Nije poslušano moje mišljenje. Svaka stavka, svaka marka se zna. Upozoravala sam da ćemo ići možda u pogrešnom smjeru. Imam i to napismeno”, dodala je Buljubašić.

Buljubašić je upitana kada se izgubila potreba da “proizvode” mladi igrači.

“Tan je imao jasnu strategiju. Rekao je da je uložio sam i sebe i sredstva da bi stvorili Akademiju. Dolaskom Nama izgubila se ta strategija. Nam je želio da dovodimo neke skupe igrače. Smatrao je da je to dobar put i da ostvarimo evropski uspjeh. Ispostavilo se da to nije pravi put. Izgubili smo Akademiju. Nije bilo mladih igrača”, istakla je direktorica bordo kluba.

S obzirom da je Buljubašić ranije rekla da zbog nedostatka para nisu kupljeni Čataković ili Hadžić, postavljeno je pitanje kako je onda loš prelazni rok samo odgovornost sada već bivšeg koordinatora za sport Emira Hadžića.

“U jednu ruku naš budžet je ogroman. Ljudi nisu bili forsirani da smanje plate u pandemiji korona virusa. Igrali su samovoljno u jednom trenutku smanjili primanja, ali teško je naći igrače u zimskom prelaznom roku. Većina imaju aktivne ugovore”, rekla je Buljubašić, te dodala.

“Sportski koordinator ima svoje odgovornosti. Smatramo da nije dobro odradio svoj posao. Isticali su ugovori dvojici igrača. Nismo imali jasan plan za pojačanja”.

Kasum osudio upad navijača

Predsjednik Upravnog odbora kluba sa Koševa Damir Kasum u osudio jučerašnji upad navijača u kamp na Butmiru.

“Iskoristio bih priliku da osudim svaki oblik nasilja prema našim igračima. Svjesni smo pritiska, ali ovo već prelazi granicu. Komunikacija kluba možda nije bila otvorena, ali sad imate priliku da pitate sve što vas zanima”, rekao je Kasum.

Predsjednik Sarajeva upitan je zbog čega se nije odgovorilo na dopis navijača.

“Taj dopis smo primili početkom maja, htjeli smo tad stvoriti neki mir. Bila je greška. Izvinjavamo se. Trebali smo odgovoriti. Imali smo teži tranzicijski period od Tana do Nama. Desila se suštinska greška, uvela se demokratizacija jer su preveliku slobodu neki rukovodioci”, dodao je Kasum.

Otkrio je da je neupitna želja za ulaganjem od strane Nama, kao i da je isplaćena jedna plata igračima bordo kluba.

“Što se tiče Nama, njegova želja za ulaganjem je neupitna. Pokušavao je nekoliko puta prebaciti novac iz Vijetnama, jedna plata je isplaćena nedavno. Dešava se da sredstva ne budu na raspolaganju, ali nikome FK Sarajevo ne ostaje dužan”, istakao je predsjednik UO FK Sarajevo, te je dodao:

“Direktorica je ponudila ostavku Namu prije dvije sedmice, ali je gospodin Nam to odbio. Naše ostavke su uvijek na raspolaganju Namu”.

Kapetanović: Podnijet ću ostavku

Obratio se i član Upravnog odbora Hajrudin Kapetanović.

“Podnijet ću ostavku. To je što se tiče moralne odgovornosti. Skupština će odlučiti”, rekao je Kapetanović, te je dodao

“U ranijem periodu sam bio član tima koji je spasio klub, tačnije dovođenjem Tana. Klub mora smanjiti troškove i realizovati projekte. Prvi je Akademija druga stadion. Ukoliko ćemo osvajati titule i praviti minus, otići će svaki investitor. Mora se klub fokusirati na Akademiju, kao kada je Tan došao. To mora biti prvi fokus. Preuzeli smo stadion Koševo i to mora biti jedan od osnovnih projekata. Nakon toga dolazi prvi tim. Moramo totalno srezati troškove i poredati prioritete”.

Velkoski: Hodžić jeste bio napadnut…

Na današnjoj presici pojavila su se i trojica fudbalera tima sa Koševa Krste Velkoski, Amer Dupovac i Vladan Kovačević.

“Jučer smo razgovarali s navijačima i da nije bilo ništa strašno. Sve je prošlo bez većih incidenata”, rekao je Velkoski.

Makedonac je prokomentarisao i kašnjenje plata.

“Svi mi bismo željeli da plate budu prvog, ali svjesni smo situacije… I kad smo duplu krunu osvojili, kasnile su, ali smo ih na kraju dobili”, dodao je Velkoski.

Jedan od fudbalera koji je jučer napadnut od strane navijača je Dušan Hodžić, koji je potom napustio glavni grad BiH.

“Hodžić jeste bio napadnut, ali svi smo brzo reagovali i sve smo brzo riješili s navijačima”, istakao je iskusni fudbaler bordo kluba.