Načelnik objasnio odluku

Općinsko vijeće Foča u FBiH poništilo odluku o zabrani istražnih radova za HE Ustikolina

ustikolina_panorama (1)

Odluku o eventualnoj gradnji HE Ustikolina će, po njegovim riječima, donijeti isključivo građani

Općinsko vijeće Foča u Federaciji BiH, na prijedlog načelnika Muje Sofradžije, poništilo je odluku o zabrani nastavka istražnjih radova Elektroprivrede BiH za izgradnju HE Ustikolina.

Načelnik Sofradžija pojašnjava da je odluka poništena nakon što je JP Elektroprivreda BiH pokrenula tužbu protiv Općine Foča u FBiH, što bi ovu lokalnu zajednicu moglo koštati 1.600.000 KM.

– Tužba me je dočekala već prvog radnog dana i odmah sam obavio razgovor sa direktorom Elektroprivrede koji je izričito tražio da se povuče odluka jer će, u suprotnom, oni nastaviti s tužbom. Razgovarao sam potom i sa svim vijećnicima koji su se složili da nismo u situaciju da idemo u ovaj spor s Elektroprivredom, donijeli smo takvu odluku jer mislim da je to u ovom trenutku najbolja odluka za građane Ustikoline – ističe Sofradžija.

Tvrdi da to ne znači gradnju hidroelektrane kako se spekuliše u javnosti već, pojašnjava, vraćanje stare odluke koja omogućava samo provođenje istražnih radova. Odluku o eventualnoj gradnji HE Ustikolina će, po njegovim riječima, donijeti isključivo građani.

– Ovo ne znači gradnju HE Ustikolina jer ovo su istražni radovi nakon kojih će ići referendum koji je obavezujući za Vijeće Općine i za Elektroprivredu, tako da se ne trebaju širiti dezinformacije. Moj lični stav je onaj jedan glas na referendumu i neću da javno to iznosim. Stari saziv vijeća i načelnik su 2019. odobrili istražne radnje, a neko je onda radi svojih sitnih političkih ili drugih interesa tu istu odluku oborio da bi možda zaradio par glasova i doveo općinu i narod u tako tešku situaciju. Mi smo ionako 550.000 KM u minusu i nismo u stanju da isfinansiramo osnovne troškove, a ne da idemo u neku tužbu koja je unaprijed izgubljena s Elektroprivredom – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH.