Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carlos Bacca, najpoznatiji kondukter na planeti

carlos bacca novine

Nikada ne odustajte od svojih snova, poruka je životne priče Carlosa Bacce, Kolumbijca koji je španskoj Sevilli s dva gola u finalu protiv Dnjipra donio četvrti trofej Evropske lige.

Bacca dolazi iz siromašne porodice iz gradića Pueto Colombije. Kada nije pomagao svom ocu ribaru u lovu, Carlos je s prijateljima igrao nogomet. Bio je talentovan, ali nedovoljno da bi ga zapazili skauti iz većih kolumbijskih klubova.

Zbog loše finansijske situacije u porodici s 20 godina prekinuo je s nogometom i zaposlio se kao kondukter.

carlos bacca otac

“Prodavao je karte po autobusu. Počinjao je raditi u zoru, a kući je stizao noću”, priča Carlosov otac.

“Život mi je tada bio daleko od laganog. Morao sam raditi kao kondukter jer je porodici bio potreban novac. Nogomet? O njemu tada nisam razmišljao.”

[pull_quote_right]Prvu profesionalnu utakmicu odigrao s 23 godine[/pull_quote_right]

Jednog dana otac je saznao da klub Atletico Junior de Barranquilla organizuje probni turnir za nogometaše, a Bacca je na tom turniru oduševio i postigao 48 golova. Dvije godine kasnije postao je profesionalac i debitovao za Atletico.

“Prvu profesionalnu utakmicu odigrao sam s 23 godine. Svi su govorili ko je taj Bacca, šta će vam on?! A ja sam u debiju zabio dva gola i ušutkao ih. Imao sam teško djetinjstvo, ali nikad nisam odustajao. Hrabri nisu oni koji potonu, već oni koji se dignu jači.”

Već u prvoj profesionalnoj sezoni postao je najbolji strijelac kolumbijskog kupa, a potom je u sljedeće dvije sezone kao najbolji strijelac lige vodio Atletico do dva naslova prvaka.

U januaru 2012. godine ispunila mu se želja da ode u Evropu. Za milion i pol eura doveo ga je Clubb Brugge, iako je ranije bio blizu transfera u moskovski Lokomotiv. Početak u Evropi bio je težak, prva tri mjeseca bio je rezerva i bez postignutog gola, a nakon što je u aprilu zabio prvi gol više ga niko nije mogao izbaciti iz ekipe.

[pull_quote_center]Doveli ste nam pogrešnog Kolumbijca. Umjesta Falcaa, želimo Baccu!”, poručili su fanovi Crvenih đavola[/pull_quote_center]

Do januara 2013. postigao je 18 golova i privukao interes velikih evropskih klubova. Bio je najbolji strijelac kluba i lige, te je proglašen najboljim igračem belgijske lige.

Sevilla ga je dovela u junu 2013. godine za sedam miliona eura, što danas izgleda kao “sića” budući da ga klub iz Andaluzije planira prodati za 30 miliona eura. Međutim, i početak u Sevilli bio je težak za Kolumbijca.

No, uskoro je Kolumbijac počeo zabijati, pogotovo u Evropskoj ligi gdje je u četvrtfinalu pogodio protiv Porta, u polufinalu protiv Valencije i u finalu u raspucavanju protiv Benfice. Marca ga je proglasila najboljim pojačanjem sezone, a izabran je za najboljeg južnoameričkog igrača Primere ispred Angela Di Marije i Neymara.

bacca

Brz, snažan i sjajan tehničar, Bacca je noćna mora za sve defanzivce, a njegov osjećaj za gol i fenomenalna realizacija donijeli su Sevilli i odbranu naslova Evropske lige. Dva puta je pobjegao odbrani Dnjipra i oba puta rutinski matirao golmana Bojka za titulu, ali, i što je za Sevillu važnije, za plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Ipak, nije sigurno da će Bacca i sljedeće sezone oduševljavati navijače Seville budući da su za njega zainteresirani najveći evropski klubovi. Navijači slavnog Manchester Uniteda na društvenim mrežama već su iskazali želju da na Old Traffordu sljedeće sezone gledaju 28-godišnjeg Kolumbijca.

“Doveli ste nam pogrešnog Kolumbijca. Umjesta Falcaa, želimo Baccu!”, poručili su fanovi Crvenih đavola.

https://www.youtube.com/watch?v=Cra1jppZ_SE