Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Casillas oborio rekord i progovorio o oproštaju

iker-casillas

Nastupivši u prijateljskom susretu protiv Rumunije, vratar Porta Iker Casillas (34) upisao je 166. nastup za špansku vrstu, čime je postao igrač s najviše reprezentativnih nastupa u Europi.

Casillas je tako prestigao dosadašnjeg rekordera Vitalijsa Astafjevsa koji je u karijeri odigrao 165. utakmica za reprezentaciju Latvije.

“Sretan sam i ponosan što sam sakupio toliko nastupa za reprezentaciju. Sve ove godine bilo je mnogo lijepih, ali i poneki ružan trenutak. No, pamtim samo on pozitivne,” kazao je Casillas dodavši: “Svjestan sam kako se približio kraj moje karijere. Svima nama se bliži kraj, nisam ja nikakav izuzetak.”

Casillas nije želio otkriti hoće li se povući nakon ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Francuskoj.

“Nadam se kako ću još neko vrijeme biti u reprezentaciji koja je puna mladosti. Ne znam je li ovo moja posljednja godina u dresu Furije. Idem dan po dan. Želim uživati u svakom danu,” dodao je.

Susret Rumunije i Španije završio je bez golova pa Casillas već osam utakmica uzastopce, tačnije 710 minuta nije primio gol na vratima ‘Furije’. To međutim, nije njegov rekord jer je u karijeri zabilježio i 814 minuta bez primljenog gola.

Utakmica u Cluju bila je ujedno i 101. susret u kojem Casillas nije primio gol na španskom golu.

Za špansku reprezentaciju je debitirao 3. juna2000. godine u susretu protiv Švedske sa 19 godina i 14 dana. U bogatoj karijeri s reprezentacijom je osvojio svjetsku krunu u Južnoj Africi 2010. i naslove evropskog prvaka 2008. i 2012.

U dresu Real Madrida proveo je 18 godina osvojivši 18 trofeja pri čemu tri Lige prvaka i pet naslova španskog prvaka. Prošlog ljeta je napustio Santiago Bernabeu i trenutno je član Porta.