Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Uskršnji prijem kod kardinala Puljića: BiH treba voljeti i izgrađivati (FOTO)

28/03/2016

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je na uskrsnom prijemu predstavnicima državne, entitetskih i lokalnih vlasti, vjerskih institucija, te diplomatskog kora poručio da BiH treba voljeti i izgrađivati da bi se svi u njoj osjećali sigurni i kod kuće.

– U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život – izjavio je Puljić u svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Navodeći da je ovogodišnji Uskrs pao u sjenu presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, ukazao je na potrebu da se u ljudskim dušama dogodi pobjeda nad zlom.

Iako je osuđen čovjek odgovoran za zločine, naglašava da korijeni zločinstva žive u ideologiji, te se ne događa katarza, do koje bi, smatra, trebali dovesti ljudski sudovi.

– Valja mijenjati ovaj mentalitet, koji vlada u politici koja je nadmoćnija: “mi ćemo vama dati”… Nema niko vlasti davati ono što po pravu i naravi pripada, nego vlast mora priznati i provesti”- istakao je Puljić, prenosi Fena.

U tom ozračju, zaključio je da se „pravo na rad ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju”, kao i to da „pravo na vjerski, kulturni i nacionalni identitet ne daje ni stranka ni država nego osigurava ostvarenja tih prava”.

Tokom prijema nije moglo bez tradicionalnog uskršnjeg običaja tucanja jaja. “Snage su odmjerili” i kardinal Puljić i reis Kavazović. Uprkos nespornom iskustvu domaćina, ovaj put pobjedu je odnio reis Kavazović. “Čast domaćina” sačuvao je Dragan Čović u obračunu sa svojim kolegom iz Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem. Neki su prokomentirali, “na svježinu”. Naravno, sve je proteklo u vrlo lijepoj i opuštenoj atmosferi.

Komentari

4 Comments

 1. Šefkija Duvnjaković

  29/03/2016 at 12:45

  HALOOOOOO, nepismeni novinarčiću, čovjek nije METROPOLIT nego MITROPOLIT!!!!!!

 2. nozanneti

  31/03/2016 at 17:25

  eno, dodika ! ma nije..
  eno ivanića ! ma nije …
  gdje su dragi nam vlasi ?!?
  a ekumenizam ?!?!

 3. suljo

  02/04/2016 at 13:04

  Gurbeti o kakvom ekumenizmu govoris gurbet nema vjeru

 4. D.J. Malenica

  05/04/2016 at 05:47

  U Rimokatoličkoj Crkvi titula je Metropolit, dok je za pravoslavne crkve mitropolit. Znači, novinar nije nepismen.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.