Fudbal

prvi čovjek uefa-e

Čeferin najavio loše vijesti: Liga prvaka se možda više neće igrati

05/04/2020

Slovenac je za njemačku televiziju otvoreno govorio o tome kako će se okončati Liga prvaka i Europa liga za 2019/20, ali i otkrio da je jedna od opcija da se uopće ne dovrše, nego da za ovu sezonu u njima ne bude konačnog ishoda, a samim tim ni pobjednika

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, u intervju za njemački ZDF objavio je par scenarija o završetku nogometne sezone u Evropi, koju je u prekinula pandemija koronavirusa koja hara kontinentom i svakodnevno odnosi hiljade života.

Slovenac je za njemačku televiziju otvoreno govorio o tome kako će se okončati Liga prvaka i Europa liga za 2019/20, ali i otkrio da je jedna od opcija da se uopće ne dovrše, nego da za ovu sezonu u njima ne bude konačnog ishoda, a samim tim ni pobjednika, prenosi Index.hr.

“Razmatramo nekoliko opcija za nastavak i završetak LP-a i EL-a ove sezone: maj, juni, juli… ili da više uopće ne igramo. Ta opcija također je na stolu. Formirali smo radnu skupinu u kojoj su predstavnici UEFA-e, nacionalnih liga i klubova kako bi zajednički donijeli odluku, ali zadnja riječ bit će na vlastima zemalja, koje će dati ili ne dopuštenje da se igra ovisno o situaciji s koronavirusom u svakoj državi.”

Čeferin je zato odlučio do kada se, bez obzira na sve navedeno, mora završiti prekinuta sezona: “Krajnji rok, nakon kojeg više nema igranja za 2019/20 je 3. augusta. Do tada se moraju završiti LP i EL za ovu sezonu. Ne možemo je nastaviti u septembru ili oktobru.”

Predsjednik UEFA-e navodi modele igranja do kraja sezone koji se razmatraju:

“Možemo igrati postojećim, nokaut sistemom do kraja, ali s obzirom na to da je ovo vanredna situacija, moramo biti i fleksibilni. Tako bi se utamice LP-a i EL-a mogle igrati istog dana kada i nacionalna prvenstva, čak i u isto vrijeme, jer vremena i termina gotovo da više nema. Nadalje, razmatramo da se eurokupovi do kraja igraju tako da parovi odigraju samo jednu utakmicu, na neutralnom terenu ili da se domaćin odredi žrijebom. Preostale opcije su da se pobjednika Lige prvaka i Europa Lige dobije igranjem turnira, Final Four ili Final Eight.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.