Čelik na putu da postigne dogovor o isplati na rate i 150.000 KM duga za PDV

ismetdjugum2

Nogometni klub Čelik, koji je 24. jula potpisao Ugovor o reprogramu zaostalog duga s Poreskom upravom FBiH, a čija je i prva od 120 rata u iznosu od oko 22.000 KM već i uplaćena 22. augusta, još nema odblokiran transakcijski račun te ne može angažirati strane igrače i trenera.

Kako je u izjavi za Fenu kazao direktor zeničkog premijerligaša Ismet Đugum, kao posljednja prepreka na putu deblokade klupskog računa stoji dug prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

– Imamo oko 150.000 KM duga za PDV, ali u toku su dogovori oko načina njegovog izmirenja. Postoji nekoliko varijanti da izmirimo te obaveze. Jedna od varijanti je da dobijemo reprogram na 36 mjeseci i toliko rata, a jedna je da dio platimo, nakon čega bi nam bio odblokiran račun, a ostatak duga bismo izmirili na rate – ističe Đugum.

Dodaje da bi, ako bi postigli dogovor za drugu varijantu otplate, odjednom trebali isplatiti oko 50 posto duga.

– Imamo puno dugova i prema drugim potražiocima, ali jedinu blokadu imamo od preduzeća „ITC“. Međutim, s njima smo se dogovorili da će u narednim danima oni skinuti blokadu, a onda ćemo se dogovoriti o načinu na koji ćemo im isplatiti dug, koji iznosi oko 70.000 KM – kaže Đugum, koji dodaje kako su blokade računa zbog dugova prema „ITC“-u i Upravi za indirektno oporezivanje BiH bile najozbiljnije.

Vjeruje kako će ove blokade riješiti do sredine naredne sedmice, nakon čega bi mogli biti registrirani trener Adnan Ornek i Senegalci Faustin Senghor (24) i Moussa Marone (23). Što se tiče registracije Ensara Hajrovića, koju blokira UEFA, Čelik je uložio žalbu te očekuje pozitivan rasplet.

Neizvjesno je da li će svi biti na raspolaganju za utakmicu narednog, 9. kola, koju nakon pauze igraju protiv Slobode u Tuzli.