Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIHEFE: Messi najbolji svih vremena, Ronaldo je tek 17.

ronaldo messi

Studija Istraživačkog centra za istoriju i statistiku španskog nogometa (CIHEFE) je na osnovu egzaktnih pokazatelja dala odgovor na najveće pitanje modernog nogometa.

Ali, ne samo savremenog, nego i cijele 86 godina duge istorije La Lige. Studijom, kojom je bilo obuhvaćeno svih 9.280 nogometaša koji su od 1929. igrali u natjecanju, uzimani su u obzir brojni faktori; minute provedene u igri, golovi iz igre, prekida, penala, kartoni… Na osnovu čega su igrači dobivali bodove.

Prema brojkama, Lionel Messi je s 545 bodova najbolji nogometaš otkako se igra špansko prvenstvo. Nekoliko je razloga zbog kojih je Messi najbolji nogometaš u istoriji španskog prvenstva. Jedan je i što je jedini igrač koji je uvjerljivo prebacio broj od 300 golova. Trenutno je na 349.

Raul Gonzales Blanco, legenda Reala, na drugom je mjestu s 528 bodova. Iza njega su Cesar Rodriguez (524), Telmo Zarra (493) i Enrique Castro “Quini” (488). Deset veličanstvenih čine još Juan Arza (481), Alfredo Di Stefano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso “Santillana” (464) i Guillermo Gorostiza (454).

Primjećujete da nigdje nema Cristiana Ronalda. To je zato što je najbolji igrač i strijelac prvaka Španije tek 17. na ovoj listi, sa 415 bodova.

Jedan od razloga zašto je tako nisko je što igrači na samom vrhu imaju deset ili više sezona u La Ligi, dok je Ronaldo u Španiji osam godina.

Treći najviše plasiran igrač od još aktivnih je Aritz Aduriz. Vremešni golgeter Athletica je na 67. mjestu, s 314 bodova i 146 prvenstvenih golova.