Ćiro se biranim riječima oprostio od Fadila Vokrrija

vokrri ciro

Fadil Vokrri preminuo je jutros u 57. godini života od posljedica srčanog udara.

Prema prvim informacijama, predsjednik kosovskog nogometnog Saveza iznenada je izdahnuo oko 9:30 dok se bavio tjelesnom aktivnošću.

“Pacijent je zaprimljen bez znakova života u 10:30. Uprkos uloženim naporima, liječnički tim nije uspio u reanimiranju”, priopćeno je s Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini nedugo nakon tragedije koja je rastužila sve države u regiji.

Smrću cijenjenog Kosovara, rođenog u Podujevu 23. juna 1960. godine, potreseni su mnogi, među kojima je i Miroslav Ćiro Blažević, nekadašnji Vokrrijev trener.

“Još se uvijek vrlo svježe sjećam njegove popularnosti i sveukupne popularizacije i ljubavi koje je javnost gajila prema njemu. Nije bio samo daroviti nogometaš već i čovjek. Humani čovjek koji je svojim karakternim crtama itekako osvajao mase. Kada voliš ljude, onda oni vole i tebe. Bio je vrlo, vrlo emotivan”, rekao je Miroslav Ćiro Blažević za Index.hr.

Fadil Vokrri bio je najbolji kosovski nogometaš u istoriji. Najveći trag tokom igračke karijere, a nastupao je i za Nîmes (1989. – 1990.) i Fenerbahče (1990. – 1992.), ostavio je igrajući za Prištinu (1980. – 1986.) i beogradski Partizan (1986. – 1989.). Zabilježio je i 12 nastupa za jugoslavensku reprezentaciju. Karijeru je okončao 1995. godine nakon igranja za niželigaške francuske klubove (Bourges, Montlucon).

S pravom ga se nazivalo jugoslavenskom ikonom. S Agimom Canom, Edmondom Rugovom i Fadilom Muriqijem činio je predvodnike tadašnje slavne generacije u Prištini. Trener im je bio Miroslav Ćiro Blažević za čiji su se dolazak – skupljanjem grumenja zlata – navodno pobrinuli prištinski zlatari.

“Bila je to jedna od najljepših avantura u mojem životu. Cijeli je grad živio za klub i da ga spasimo. I dan-danas se s koljena na koljeno prenosi priča o toj nikada zaboravljenoj epohi. I danas osjećam golemu satisfakciju zbog razdoblja koje sam s Fadilom Vokkrijem proveo u Prištini”, prisjetio se Ćiro uspomena koje, kako je naglasio, ne može i ne želi zaboraviti.

Bivši bosanski selektor istakao je i da mu je iskreno žao što Fadila Vokrrija svojevremeno nije uspio nagovoriti na dolazak u Dinamo. Partizan i Dinamo dvije su ga godine oblijetali primamljivim ugovorima, no na kraju je prihvatio ponudu srpskog velikana.

Prema riječima Miroslava Ćire Blaževića, Partizan je tada bio u prednosti jer Dinamo nije bio toliko moćan.

Nakon završetka igračke karijere, Fadil Vokrri posvetio se funkcionerskim dužnostima. Godinama je zagovarao nezavisnost Kosova, a vlastitim je naporima, kao čelnik kosovskog nogometnog Saveza, tu zemlju učinio punopravnom članicom Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne federacije (UEFA).

“Fadil Vokrri bio je i ostat će istorijska ličnost našeg podneblja”, zaključio je Ćiro.