Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rješenje za spornu temu

Clattenburg: Utakmice od 60 minuta i zaustavljanje sata

fudbal lopta unsplash (1)

“To je velika razlika”, piše Clattenburg pa zaključuje: “60-minutni sat bi tome stao na kraj i garantirao navijačima da vide sat vremena čistog nogometa

Proslavljeni nogometni sudija Mark Clattenburg, potaknut protestima Manchester Cityja zbog odugovlačenja Realovih igrača, u kolumni za Daily Mail iznio je svoj stav o sudijskoj nadoknadi i predložio da se uvede zaustavljanje vremena, a da utakmice traju 60 minuta.

“Treneri su mi svašta znali govoriti nakon utakmice jer sam dodao dvije minute, a ne tri. Igrači su mi se bunili, a navijači su me nazivali svakakvim imenima. Kao da je tih 60 sekundi krivo što nisu postigli rezultat kakav su željeli. Mi suci znamo da je sudačka nadoknada sporna tema. Ekipa koja vodi želi je što manje, a ekipa koja gubi što više”, piše Clattenburg u uvodu.

Clattenburg: Collina, FIFA i IFAB već razmatraju tu ideju

“Mislim da postoji rješenje za sve to, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Tu ideju Pierluigi Collina, FIFA i IFAB trenutno razmatraju. Funkcionira u košarci, moglo bi funkcionirati i u nogometu”, rekao je Clattenburg pa pojasnio:

“Vrijeme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre ili, primjerice, kada ozljeda prouzroči pauzu. Isto tako i kada sudac dodjeljuje žuti karton ili upozorava nekog. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi.”

U Premier ligi je lopta prosječno u terenu tek 55 minuta

Clattenburg je iznio podatke kako je ove sezone u Premier ligi u prosjeku bilo 55 minuta i tri sekunde aktivne igre. U najkraćem primjeru (West Ham – Brentford) lopta je u terenu bila 41 minutu i 33 sekunde, a u najduljem (Manchester City – Burnley) 65 minuta i 42 sekunde.

“To je velika razlika”, piše Clattenburg pa zaključuje: “60-minutni sat bi tome stao na kraj i garantirao navijačima da vide sat vremena čistog nogometa. Naš sport bi o tome trebao raspravljati. Ne bi bilo cijele ove debate nakon Cityjevog debakla oko tri minute nadoknade Daniela Orsata u Madridu.”

Clattenburg je u Premier ligi sudio 13 godina, a vrhunac karijere bio mu je 2016. godine, kada je sudio finale Lige prvaka i finale Europskog prvenstva. Godinu kasnije napustio je Europu i naslijedio Howarda Webba na čelu sudačke organizacije u Saudijskoj Arabiji. Dvije godine poslije počeo je suditi kinesko prvenstvo.