Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas kazne UEFA-e Hrvatskoj i BiH

poljud svastika istraga

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo Evropske nogometne asocijacije u četvrtak će odlučiti o sankcijama za Hrvatski nogometni savez i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, zbog prekršaja koji su počinjeni prije, tokom i poslije utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kada je riječ o HNS-u, krovna kuća hrvatskog nogometa iščekuje moguće sankcije zbog rasističkog ponašanja (Član 14. Disciplinskog pravilnika UEFA-e) i nekorektnog ponašanja nogometaša (pet kartona i više, Član 15).

Uoči utakmice kvalifikacija sa reprezentacijom Italije 12. juna u Splitu, na terenu stadiona Poljud, još neidentificirana osoba iscrtala je nacistički kukasti križ, “svastiku”.

‘Svastika’ na Poljudu

Ovaj meč je igran pred praznim tribinama, zbog ranijih incidenata navijača Hrvatske.

Iz međunarodnih ustanova smatraju kako bi Hrvatskoj mogle biti izrečene rigorozne kazne zbog lošeg bilansa HNS-a u očima UEFA-e.

Hrvatski premijer Zoran Milanović pisao je predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju kako bi ga molio za blagu kaznu, no ovaj potez šefa hrvatske Vlade za mnoge je pogoršao situaciju.

Prognoze mogućih sankcija variraju.

Izvjesno je da će “Vatreni” igrati još barem jednu utakmicu pred praznim tribinama, a prema najcrnjim varijantama koje spominju hrvatski mediji – Hrvatska bi mogla biti izbačena iz kvalifikacione grupe H, gdje trenutno zauzima prvo mjesto.

Također se navodi mogućnost oduzimanja bodova.

Ono što je gotovo sigurno je to da će HNS ponovno morati platiti novčanu kaznu.

Zvižduci himni

Istog dana, 12. juna, Bosna i Hercegovina ugostila je u Zenici Izrael u meču visokog rizika, a danas će UEFA-ino disciplinsko tijelo odlučivati o sankcijama za remećenje izvođenja nacionalne himne (Član 16, stav2), paljenje i/ili bacanje petardi i objekata (Član 16, stav 2 – a, b, c) te rasističko ponašanje (Član 14.).

Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine prije utakmice su na ulici gazili izraelsku zastavu, zviždanjem su ispratili izvođenje himne gostujuće reprezentacije, te uzvikivali “Juden, Auf Wiedersehen” (Židovi, doviđenja).

Također i u ovom slučaju je izgledna novčana globa, kao i mogućnost igranja barem jedne utakmice pred praznim tribinama.

Stručnjaci smatraju da je Bosna i Hercegovina u boljoj poziciji od Hrvatske, jer je rjeđe tema zasjedanja UEFA-ine Disciplinske komisije.